Poučne priče

Poučna priča: Djevojka nije odustala od svoga sna, postala je hafiza Kur’ana

Nikad nemojte odustati od svojih snova, bez obzira na to koliko vam se u nekim trenucima činili neostvarivi.

Djevojka je išla u gimnaziju, bio joj je jedini san da postane hafiza, bila je fino odgojena, mnogo povučena i mirna. Redovno je išla na časove islamske vjeronauke, i mnogo je o vjeri slušala. Jednom prilikom rekla je svom profesoru da želi da nauči više o islamu i da počne da uči Kur’an. I naravno, svi njeni prijatelji su joj govorili da to nije moguće, da je to teško jer ona nije znala ništa. Stalno su je ismijavali u vezi toga, i govorili da nije to za nju, da je trebala upisat medresu, da ne pripada u njihov razred. Bila je uporna i ustrajna u tome.

Jednom prilikom njen profesor joj je preporučio jednu djevojka koja je podučavala sufaru, svaki dan su vježbale i sve teže joj je bilo. Jednom prilikom je zaplakala i rekla da ne može više, da joj smeta što joj svaki dan govore da ostane. Njeni roditelji nisu bili vjernici, govorili su da je zaostala, ni oni nisu vjerovali u nju. Umalo da odustane, i postalo joj je svejedno to što nisu vjerovali u nju. Ipak uspjela je da savlada arapska slova. Kada je završila sufaru, djevojka koja ju je podučavala rekla je da ima brata koji isto voli Kur’an, mislim da biste bili dobar par. I njih dvoje su se upoznali, kasnije se vjenčali i zavoljeli u ime Allaha. Ova djevojka je bila uporna u ostvarivanju svog sna i ostvarila ga je i na kraju postala hafiza.

Dok su joj svi govorili da odustane, ona je samo slijedila svoje snove, isto tako i VI ne dozvolite da vam neko uništi vaše snove. Ne odustajte ni ako vam kažu da nemate talenta, da niste dovoljno pametni i da je to što želite nemoguće. Nastavite dalje raditi i uz Allahovu pomoć, vaš san će se ostvariti.

Za Akos.ba piše: Amila Memić

Related Articles

Back to top button