Zdravlje

Poznati doktor savjetuje: Evo zbog čega biste trebali piti toplu vodu ujutro

Nakon što je dijetetičarka razbila zabludu o ispijanju vode sa limunom, doktor Kunal Sood otkriva zašto topla voda treba da se pije na prazan stomak.
Kako kaže, može da ima značajne koristi za tijelo koje se sastoji od približno 70 posto vode. Održavanje odgovarajuće hidratacije ključno je za smanjenje rizika od nastanka različitih zdravstvenih problema.

“Postoje ključni razlozi zbog kojih bi trebalo da razmislite o tome da pijete toplu vodu odmah nakon buđenja. Prvo, istraživanja pokazuju da će vam topla voda pomoći da varite hranu koju inače teško varite. Postoje i dokazi da je topla voda korisna za probleme sa varenjem kao što je zatvor”, istakao je dr Sood i otkrio nekoliko ključnih prednosti.
Detoksikacija

Pijući vodu ujutru, hidrirate tijelo. Na taj način pomažete izbacivanju toksina i vraćate tečnost koja je izgubljena tokom noći.

Ovaj proces čini tijelo svežijim i stimuliše proizvodnju mišića i krvnih zrnaca. prenosi Radiosarajevo
Ubrzavanje metabolizma

Doktor kaže da ispijanje vode na prazan stomak može da poveća metabolizam za najmanje 24 posto, što je izuzetno važno za osobe koje su na dijeti. Brži metabolizam podstiče bolje varenje, a voda čisti crijeva, olakšavajući apsorpciju hranljivih materija.
Pomaže u mršavljenju

Topla voda sa dodatkom limuna može da pomogne onima koji žele da smršaju na zdrav način. Limun sadrži pektine koji smanjuju želju za hranom, dok voda pruža osećaj sitosti, ubrzavajući razgradnju hrane.

Ublažavanje žgaravice i probavne smetnje
Ispijanje vode na prazan želudac razblažuje povećanu kiselinu u želucu, ublažavajući probleme sa varenjem. Ovaj jednostavan korak takođe priprema stomak za doručak, javlja Mondo.ba.
Izvor:haber.ba

Related Articles

Back to top button