Zdravlje

Predivna kosa sa samo dva sastojka

Banane nisu samo ukusne i bogate hranljivim materijama, one su i čudesan sastojak za vašu rutinu ljepote.

Djeluju hranljivo na kosu, što ih čini odličnim izborom za osobe sa oštećenom kosom ili one koje žele dodatnu njegu.

Maske za kosu od banane pomažu u smanjenju peruti zahvaljujući svom antibakterijskom dejstvu, a sadrže i silikonska jedinjenja koja jačaju kosu i štite je od oštećenja, prenosi Superžena.

Pravljenje maski za kosu kod kuće je veoma jednostavno.

Bez obzira za koju masku se odlučite, ključno je da banane budu dobro zgnječene kako biste izbjegli komadiće banane u kosi.

Bananu možete zgnječiti viljuškom, ali najbolji rezultat ćete postići ako je izmiješate sa malo vode.

Količina banane zavisi od dužine vaše kose – jedna banana za kraću kosu, a dvije za dužu.
Maska od banane i meda

Med je prirodni regenerator koji vraća sjaj i vlagu kosi. Zbog svojih antibakterijskih svojstava ova maska je idealna za osobe sa peruti i suvom, osjetljivom kožom.

SASTOJCI:

1 ili 2 banane 1 kašika meda

PRIPREMA:

Ogulite i zgnječite bananu, dodajte med i dobro izmiješajte. Nanesite masku ravnomjerno na kosu i ostavite da djeluje 10-15 minuta. Isperite kosu mlakom vodom
Maska od banane i avokada

Avokado je bogat hranljivim materijama, što ovu masku čini izuzetno hranljivom. Pogodna je za sve tipove kose, a posebno se preporučuje osobama sa lomljivom i oštećenom kosom.

SASTOJCI: 1 ili 2 banane 1 zreo avokado

PRIPREMA: Ogulite i zgnječite bananu. Otvorite avokado, uklonite košticu, izvadite meso i zgnječite ga. Dobro pomiješajte bananu i avokado, nanesite smjesu na kosu i isperite mlakom vodom nakon 30 minuta. Za dodatne pogodnosti možete dodati jednu kašiku maslinovog ulja.
Maska od banane i maslinovog ulja

Maslinovo ulje je izuzetno hranljivo za kosu i pomaže u smanjenju opadanja i lomljenja kose. Ova maska je pogodna za sve tipove kose, a posebno za one sa izrazito oštećenom kosom.

SASTOJCI: 1 do 2 banane 2 kašike maslinovog ulja

PRIPREMA: Ogulite i zgnječite bananu, pa je dobro pomiješajte s maslinovim uljem. Nanesite masku ravnomjerno na kosu i ostavite da djeluje 15 minuta. Isperite kosu mlakom vodom.

*Ove prirodne maske ne samo da će poboljšati izgled vaše kose, već će joj pružiti potrebnu njegu i zaštitu. Isprobajte ih i uživajte u sjajnoj, zdravoj kosi, pišu nezavisne.

Izvor:haber.ba

Related Articles

Back to top button