Islamske teme

Primjeri dobročinstva prema roditeljima

Čestit musliman

Čestit musliman treba da bude više požrtvovaniji prema svojim roditeljima nego prema svojoj djeci, ženi i svim drugim ljudima. Čovjek mora poslušati svoje roditelje u svemu što mu narede od ispravnog i dozvoljenog, ali ne smije ih poslušati ako mu naređuju nešto što je grijeh, ne dozvoljeno ili da iskorištava i šteti druge. Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, je rekao: “Nema pokornosti robu u nepokornosti Stvoritelju.” Čovjek treba dati svojim roditeljima sve što požele od stvari koje su dozvoljene, sa zadovoljstvom i ljubavi. Ako bi dijete dalo svojim roditeljima sav svoj imetak, ne bi im se odužilo za ono što su oni učinili za njih.

Ebu Hurejre sa svojom majkom

Kada bi Ebu Hurejre ulazio u kuću govorio bi svojoj majci: “Nek te Allah, majko, nagradi za tvoje požrtvovanje i odgoj koji si mi pružila dok sam bio mali”, a njegova majka bi na to odgovarala: “Nek te Allah, sine moj, nagradi dobro, za dobro koje si učinio u mojim staračkim danima.”

Ibn Mesud sa svojom majkom

Kada bi Ibn Mesud nosio vodu svojoj majci a ona spavala, stajao bi pored nje sve dok se ne probudi, čekajući da joj da vodu. Bojao se da mu se majka ne probudi i ne nađe vodu pored sebe. Znaj, da je dobročinstvo prema roditeljima put ka Allahovom zadovoljstvu i ako oni budu zadovoljni tobom i Allah će biti tobom zadovoljan. Ako ih rasrdiš čak iako su tvoja djela dobra i dozvoljena, čuvaj se Allahove srdžbe koja te bez sumnje može zadesiti.

Visoki stepeni poštovanja prema roditeljima

Neki tabiini nisu htjeli da žive na gornjem spratu ako bi njihovi roditelji živjeli na donjem, iz poštovanja prema njima, ne želeći da njihovi roditelji budu ispod njih. Zbog toga bi njihovu roditelji uvijek živjeli na gornjem a oni na donjem spratu. Zaista, visok stepen dobročinstva i poštovanja prema roditeljima.

Nikad nisu vidjeli nekog poput Fadla bin Jahje

El-Me’mun je govorio da nije nikad vidio nekog da je tako dobar prema svome ocu kao što je Fadl ibn Jahja. Njegov otac ne bi nikada uzimao abdest, osim sa toplom vodom. Kada su on i njegov otac ležali u zatvoru bili su spriječeni da lože vatru. Jedne hladne noći, dok mu je otac spavao, ustao je Fadl i uzeo posudu s vodom i približio lampi i tako je držao sve do zore. Poslije je polijvao svome ocu vruću vodu za abdesta. Sljedećeg dana, jedan od stražara je sakrio lampu, pa je Fadl uzeo posudu s vodom ispod svoje odjeće i stavio na svoj stomak i na taj način grijao vodu za svog oca. Trpio je hladnu vodu radi svoga oca.

Prevedeno sa švedskog

Autor: Ibrahim Abdalla
sebil.eu

Related Articles

Back to top button