Pitanja i odgovori

Rješenje za strast

Pitanje

Ja sam učenik 4-tog razreda srednje škole znači imam 18 godina.Već dugo vremena, hvala Gospodaru, obavljam namaze i pridržavam se koliko mogu svega što zahtijeva islam. Najveća borba s kojom se borim jeste strast. Da vas pitam, ako Bog da, želim da studiram, ali bih i što prije da riješim pitanje braka. Jer znam koji je grijeh počiniti blud. Pa vas molim za odgovor na koji način bi mogao da sebi pomognem u borbi protiv strasti? Ranom ženidbom ili …?

Odgovor

Poslanik a.s. je rekao: “Omladino, ko od vas ima sposobnost i mogućnost da se oženi, neka to učini. A ko nema, neka posti, to mu je najbolji lijek”.

Dakle, preporučujemo Vam, ako Vam to mogućnosti dozvoljavaju, a strast tjera, da se oženite i nastavite studirati, bilo redovno ili vanredno. Ukoliko to niste u mogućnosti, onda češće postite, jer ćete tako držati strast pod kontrolom. Također, izbjegavajte mjesta i situacije koje potpiruju strasti. Družite se samo sa onima koji će Vam pomoći da se očuvate od grijeha, posebno onih velikih, kakav je blud. U slučaju da Vas strast savlada i osjetite realnu bojazan da bi Vas to moglo odvesti u blud, onda kao posljednju mjeru možete koristiti masturbaciju.

U normalnim okolnostima to nije dozvoljeno, na osnovu kur’anskih riječi: “i oni koji stidna mjesta svoja čuvaju osim kada su sa suprugama svojim…”, te nekih hadisa u kojima se osuđuje to djelo. Neka Vas Uzvišeni Allah sačuva od svih belaja i iskušenja.

www.rijaset.ba

Related Articles

Back to top button