Poučne pričeVjera i životŽena i Islam

Šapućem ti kao ŽENA ŽENI: Nemoj da ti padne na pamet!

Nemoj da ti padne na pamet da uvijek i na svaku njegovu govoriš amin. Ništa ružnije nema od žene bez stava, od žene koja ne koristi svoj mozak, koja nema svoje mišljenje, koja je njen muž samo u ženskom rodu i na čije mišljenje on nikad ne računa, jer ga ona prosto NEMA! Ona se slaže šta god on kaže, kako god on odluči. OK. Ako je u pravu barem obrazloži zašto je u pravu. Nemoj šutjeti! Nemoj biti indiferentna kao da te ne zanima ništa na svijetu, kao da ti je mozak kod njega.

U tradiciji našeg podneblja je da je muž glava porodice u čemu, naravno, nema ničeg lošeg. No, narod je s tom tradicijom usvojio i nepisano pravilo da se žena uglavnom ne konstatuje ni za šta što se ne tiče šerpe ili reprodukcije. Međutim, da to nije islamski način organiziranja bračne zajednice, pokazuju nam i brojni primjeri iz života Poslanika, a.s., gdje se očito vidi njegovo interesovanje za mišljenje njegove žene po određenom pitanju, čak i kada su vojni pohodi bili u pitanju ili neki vjerski propis.
Kroz njegovu siru, naći ćemo primjere kada se konsultuje sa Hatidžom, r.a., Aišom, r.a., sa Ummu Selemom, r.a., i td. Dakle, ne odustaj od prava na svoje mišljenje.
*
Sve sredi u kući što imaš dok on nije tu, kad on dođe on je glavni zadatak. Zapamti! Gorjelo, kipjelo, vrilo – on je centar tvoje pažnje. Vidi dočekaj ga znojava, nervozna, sa džemperom privezanim oko struka, pletenim čarapama i prslukom! Vidi vala!
Nemoj da ti padne na pamet da ga pitaš gdje je bio (do sad?!), s kim i td. Ili da zvocaš da ti fali ovo, fali ono… Osmjehni se, progutaj ga očima i nek on to primjeti makar jednim pogledom. Poljubi ga, pitaj ga je li umoran, gladan….Postavi mu sofru da večera, provuci mu svoje prstiće kroz kosu kad prolaziš pored njega dok nešto radiš, uštini ga za obraz, rame…povuci za nosić nježno ili bradu, budi leptirica koju ništa ne zanima sem on. I vjeruj mi, vjeruj, vjeruj…sve će ti sam ispričati fino, polahko….bez psovke i svađe. Sumnjam da bi uopće i kasnio kući ako budeš ovakva ili bi te telefonom obavijestio o svemu.
Cvrkući! Cvrkući, ženo! Nemoj graktati ko vrana i kljucati mu u glavu!
*
Kad nije kod kuće nemoj ga zvati ni provjeravati. Pošalji mu SMS-om: VOLIM TE…, TREBAM TE…,NADAM TI SE…, IŠČEKUJEM TE….
Tepaj mu! Mazi ga riječima! Nek iz svakog tvog daha osjeća da je voljen.
Nikad mi nije bilo jasno zašto žene kad se udaju ‘prebrinu’ – udala se i ne mora više ni da mu se dotjeruje, ni da mu tepa, ni da ga mazi ili to samo čini prvih mjeseci ili prve godine – do rođenja prvog djeteta. On to očekuje uvijek! Svakodnevno! A ti de, ako se busaš u prsa da ga voliš, šta je sad?? Gdje je zapelo? Brzo si se umorila od ljubavi! Neka druga ne bi…. Neka druga neće… Samo pomisli da bi neka druga sada oblijetala (a otkud znaš da već ne oblijeće).
Ne, ona je prebrinula! Udala se, sad može da natuče prsluk, pletene čarape….da se ugoji ko neka tetka čim zatrudni ili i prije, da oklembesi stomak i podbradak… Kako on to voli da vidi! Kako se njemu to dopada! Ma on se nikad ne bi okrenuo na ulici za nekom drugom, nikad ni jednu ne bi poželio sem tebe – eto baš takvu s džemperom oko struka!
Ne, ona je prebrinula! Udala se, on samo nju voli, nju je odabrao, njoj se dao…. Nikad mu druga ne bi na pamet pala!
Da, da….kako da ne!
Vrlo dobro znam jednog mu’mina, koji od 6 ujutru do 8 ili 10 uveče radi vrlo težak posao, ne propušta namaz, ali mi je prijateljica pričala da joj on preko 40 SMS-ova dnevno pošalje, jer je nezadovoljan svojom ženom. Njegova žena, garant, za to vrijeme misli: Ma gdje da mu padne druga na pamet, vidi kako je umoran, znojav, radi od jutra do sutra…. Ma ja sam prebrinula! Moj je do groba. – i onda fino kad on dođe ona konta umoran je, da mu ne smetam, odoh leći… A on ostane sam, jede sam, šuti sam, gleda TV sam, legne sam…
*
Jednom sam na nekom dersu čula da su sahabijke imale običaj muževe tri puta pred spavanje pitati: „Trebam li ti?“ u smislu seksualnog odnosa, pa tek onda ako on kaže da mu ne treba da ode spavati. Kojem to ne treba? Samo onom kom odbrusiš reda radi ili kažeš: „Ma gdje sad, boli me glava! Umorna sam! Samo ti je to na pameti!“
Ne, nego fino: „Trebam li ti?“ Fino ga pogledaš u oči, pomiluješ po obrazu, tonom u kom mu kažeš da shvataš da je umoran, ali ti si njegova robinja i daješ mu se, eto nek zna to, nek zna da si mu na raspolaganju.
Robinja! Budi mu robinja i on će tebi biti rob! Ispunjavaj mu želje.Sve što oko njega radiš radi perfektno, ne ovlaš, ne reda radi. Perfektno! Potrudi se! Prisili nekad sebe i kad ne umireš od želje, ali mu udovolji, valjat će ti to na drugoj strani!
Ništa gore od smotane žene!
Ništa gore od trapave brbljivice kojoj vazda nešto fali!
Ništa gore od namrgođenog namćora!
Ništa gore od one koja je tu samo da ga ‘otaraksi’, da ga skine s dnevnog reda, kojoj je sve bitnije od njega!
Ništa gore od one koja je ravnodušna kad dođe, kad joj je tu, kad ode….
Pokaži da ti je stalo! Nemoj da on pretpostavlja ili je, ili nije…Pokaži! Reci mu! Čega se stidiš?Koga??
Kako on to voli da čuje od tebe… Kako njemu to treba da osjeti od tebe…. Pa kud se onda gubiš?

Stalno imaj na umu njegovo pravo nad tobom: „Čovjeku ne priliči da učini sedždu nekom čovjeku, a da priliči čovjeku da učini sedždu nekom drugom, naredio bih ženi da učini sedždu svome mužu, zbog veličine njegovog prava nad njom.“…

Izvor: Odlomak iz knjige “Šapućem ti kao žena ženi”

Related Articles

Back to top button