Pitanja i odgovori

Školjke i morski plodovi, halal ili haram?

U turskoj javnosti se zbog ovog neobičnog događaja razvila široka polemika pa se zbog toga oglasilo i Ministarstvo vjere Republike Turske. Kao glavni vjerski autoritet izdali su vrlo jasan i jednostavan vodič šta je dozvoljeno, a šta zabranjeno jesti.

Pored široko poznatih činjenica o jelima koja su halal ili haram turski Diyanet je posebnu pažnju posvetio životinjama kao što su žabe, zmije, školjke, rakovi i slične. Pa tako u vodiču Diyanet navodi da se po Malikijskom mezhebu mogu jesti žabe, kornjače, rakovi, zmije ili krokodili dok je za pripadnike hanefijskog i šafijskog mezheba meso ovih životinja haram. Na isti način, za pripadnike hanefijskog mezheba sve morske životinje koje su same crkle, osim riba, smatraju se haramom. Razlog za nesuglasice i zbrku među muslimanima oko toga da li je haram jesti školjke tursko Ministarstvo vjere prebacuje na mezhebske razlike.

Na pitanje o dozvoljenoj morskoj hrani, fetva-i-emin, prof. dr. Enes Ljevaković je na stranici rijaset.ba odgovorio:

“Esselamu alejkum!
Uzvišeni u Kur’anu kaže: “Vama se dopušta da u moru lovite i da ulov jedete, da se njime vi i putnici koristite…” (El-Maida, 96) Da li se ovaj ajet odnosi na sve morske životinje i svu morsku hranu ili samo na ribe, sporno je pitanje kod islamskih pravnika. Većina je na stanovištu da ajet obuhvata dozvolom sve morske životinje bez obzira kako se one zvale, žive ulovljene ili uginule. Hanefijski pravnici smatraju da se dozvola odnosi samo na životinje koje obuhvata pojam ribe, te da nije dozvoljeno konzumirati plutajuće (prirodno uginule) morske životinje s izuzetkom riba. Kada je riječ o ostalim morskim plodovima, travi, algama, rakovima, nema dileme da je to dozvoljeno. Naginjemo mišljenju da su svi morski plodovi, životinjski i biljni, koji nisu štetni po čovjeka, dozvoljeni, preferirajući opće značenje ajeta u kojemu ništa od toga nije izuzeto i zabranjeno. Životinje koje žive i u vodi i na kopnu (vodozemci) potrebno je na propisan način zaklati (ako se radi o životinjama koje je dozvoljeno konzumirati, jer ima vodozemaca čije meso nije dozvoljeno jesti, poput žaba).”

BIR.ba
Izvor:preporod.com

Related Articles

Back to top button