Zdravlje

Skrivena opasnost: Pet načina na koje sjedenje uništava zdravlje

Studije su pokazale da čak ni preporučenih 150 minuta vježbanja sedmično neće biti od velike pomoći ukoliko sve ostalo vrijeme provedete na stolici

Najnovija istraživanja, provedena na renomiranim međunarodnim univerzitetima, pokazala su da čak ni preporučenih 150 minuta vježbanja sedmično neće biti od velike pomoći ukoliko sve ostalo vrijeme provedete na stolici.

Sjedenje na razne načine nepovoljno utječe na zdravlje. Naučnici su ipak izdvojili one najteže među kojima su:

Dijabetes
Izbjegavanje sjednja na stolicama i sofama može biti čak i efektnija preventiva za dijabetes od samog vježbanja. Istraživanja su pokazala da vrijeme koje provedemo sjedeći je povezano sa povišenim nivoom šećera u krvi i holesterolom čak i kad se ubroji vrijeme koje potrošimo na vježbanje.

Hronične bolesti
Istraživanja provedena u Australiji su pokazala da ljudi koji u toku dana sjedeći provedu četiri sata ili manje imaju mnogo manje šansi da dobiju neku od hroničnih bolesti kao što su povišen krvni pritisak, srčana oboljenja, dijabetes pa čak i rak.

Manje šanse za ozdravljenje od raka
Oboljeli od raka debelog crijeva koji sede šest i više sati u toku dana imaju 36 posto više šanse za umiranje od onih koji sjede tri sata ili manje. Razlog je što sjedenje vodi do slabije kontrole glukoze i inzulina što može dovesti do rasta kancerogenog tkiva.

Više masnoće oko srca
Istraživanja koja su provedena na 500 starijih Amerikanaca pokazala su sljedeće: što su više vremena ispitanici provodili sjedeći, to im se više masnoća nakupljalo oko srca što je automatski povećavalo rizik od srčanih oboljenja. Regularna fizička aktivnost smanjuje nakupljanje masnoća oko drugih organa, ali nema nikakvog utjecaja na nakupljanje masnoća oko srca.

Bolest bubrega
Žene koje sjede svega tri sata dnevno ili manje su pod 30 posto manjim rizikom za razvoj bolesti bubrega od onih koje sjede po osam sati, dok je kod muškaraca taj rizik veći za 15 posto.

Lift zamijenite stepenicama

1. Umjesto da na posao odlazite automobilom ili javnim prijevozom, pješačite, pogotovo ako vaš dom nije previše udaljen od radnog mjesta.

2. Između lifta i stepenica birajte ovo drugo. Iako vam se čine da su to mali koraci, vjerujte da će odigrati značajnu ulogu za zdravlje.

3. Kad god imate priliku, hodajte. U dane vikenda prošetajte do prijateljice, pijace…

(Faktor.ba)

Related Articles

Back to top button