Islamske teme

Spominjanje Allaha, dž.š., rastjeruje brige, te jača srce i tijelo

Sreća i zadovoljstvo je ono za čim svaka duša žudi, a njihovi znakovi se vide najprije na licima ljudi.

Od puteva postizanja sreće i zadovoljstva koji se daju vidjeti na licu čovjeka je i zikr.

Imam Ibn el–Kajjim, Allah mu se smilovao, u svojoj knjizi ’El–vabil es–sajjib’ navodi preko sedamdeset koristi spominjanja Allaha (zikra). U njih između ostalog spada i to što:

• Spominjanje Allaha progoni, muči i suzbija šejtana, a izaziva zadovoljstvo Milostivog. Ono raspršuje brigu, tugu i žalost, a u srce unosi veselje, radost i razdraganost.

• Spominjanje Allaha jača srce i tijelo. Ono obasjava lice i srce svjetlom vjere i donosi opskrbu.

• Spominjanje Allaha ulijeva čovjeku respekt, ljupkost i ozarenost. Pored toga ono razvija ljubav koja je kao takva duh islama, težište vjere i kormilo sreće i spasa.

Lice koje sija i koje je ukrašeno osmijehom je lice sretnog čovjeka. Sreća dolazi iz zadovoljstva, a najveće zadovoljstvo kada je čovjek zadovoljan da mu je Allah Gospodar, da mu je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Poslanik i islam vjera.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas je zato podučio i preporučio nam da poslije ezana učimo:
”Ešhedu en la ilahe illellahu vahdehu la šerike lehu ve enne Muhammeden abduhu ve resuluhu. Reditu billahi rabbena ve bi Muhammedin resulen ve bil-islami dina.”

Prijevod dove: ”Svjedočim da nema boga osim Allaha, On je Jedini i nema sudruga. I svjedočim da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Njegov rob i Poslanik. Zadovoljan sam da mi je Allah Gospodar, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Poslanik i islam vjera.” (Muslim)

Za Akos.ba pripremio: Nedim Botić

Related Articles

Back to top button