Islamske teme

Šta možemo uraditi kada imamo „krizu“ imana?

Iman u našim srcima raste i opada. Ako bismo se našli u situaciju da smo „pali“ u vjerskom smislu i ostali na toj razini bez da uložimo trud, te se potrudimo poduzeti nešto po tom pitanju, teško da će se stvari popraviti same do sebe. Ponekad je proces gubljenja vjere spor i osoba ne shvaća da se to događa sve dok se ne pojavi neko iskušenje, izazov, koji pokazuje da je naše vjerovanje slabo ili u krizi.

Imajmo na umu da većina ljudi koji prolaze kroz krizu imana, iz nje hvala Allahu izlaze s obnovljenom i još jačom vjerom, te još jačim karakterom. Jedna stvar zasigurno pomaže u ovakvim situacijama, a to je čitanje i razumijevanje Kur’ana. Osim šta će pomoći našim srcima da budu bolje, učenje i razmišljanje o Allahovoj riječi će nam dati istinsko znanje, slobodu i jasnoću. Uz to, iskrena dova da nam Allah spusti mir u srce, a ko to iskreno dovi, zasigurno će mu Allah to i podariti.

„On je Onaj Koji je smiraj u srca vjernika spustio da bi vjerovanje svoje povećali, a vojske nebesa i Zemlje su Allahove; Allah sve zna i mudar je…“ (El-Feth, 4.)

Gubitak vjerovanja ili kriza vjerovanja, mogu doći npr. od tragičnog događaja koji nas tjera da preispitujemo stvari. Slušanje ili učenje o novim informacijama također mogu dovesti do preispitivanja načela vjere ili učini da nam se vjera čini teška itd. I drugi događaji poput lošeg odabira društva i izvora znanja. U tim slučajevima može biti potrebno udaljiti se od ljudi, stvari i mjesta koji nas udaljavaju od naše lijepe vjere islama.

Također, izvlačenje iz takve situacije zahtijeva dovu i približavanje Allahu, ulaganje truda i vremena da popravimo svoj odnos prema Gospodaru.

Okrenuti se Allahu može biti teško učiniti kada postoji gubitak vjere, međutim, kada neko traži i stalno vapi Allahu za pomoć, Allah zaista čuje i vidi sve, pa tako i vapaje. Uzvišeni Allah razumije sve, pa tako i one koji su tužni i koji pate. Allah nam odgovara i dat će rješenje: „…zaista, s mukom je i last (olakšanje), zaista s mukom je i last…”. (El-Inširah, 5.-6.)

Kušnje u životu mogu natjerati nekoga da se odmakne od vjere, misleći da je to najbolja stvar kada se suoči sa strahom, razočaranjem, tragedijom i tako dalje. Često će i muslimani tražiti druge odgovore umjesto Kur’ana, kako bi pokušali zadovoljiti zbunjujuće emocije i time postali još zbunjeniji…

Mentalno stanje koje također utječe na našu čvrstoću vjere. Neki od problema mentalnog zdravlja mogu uključivati ​​depresiju, anksioznost, posttraumatski stresni poremećaj, stres itd…Problemi s mentalnim zdravljem često mogu stati na put onome šta neko uistinu razumije i u šta vjeruje, zapetljavajući tako proces razmišljanja. Kada naše misli postanu zamršene, može se dogoditi pretjerano razmišljanje i iskriviti jedinu stvar koja nam može dati utjehu i istinski nam olakšati, a to je vjerovanje u Allaha.
Izvor:n-um.com

Related Articles

Back to top button