Zanimljivosti

Šta nas sprječava da ostvarimo svoje ciljeve?

Koji cilj želite ostvariti?

Vjerovatno ga nemate problem imenovati, ali šta vam ne dopušta da ga ostvarite?

Sudbina ima svoj put, ali jako često se tu umješa i naš um te način razmišljanja koji zna stajati na putu prema našem cilju.

Evo nekoliko prijedloga – i doza kritičke ljubavi – koji nam mogu pomoći da postignemo svoje ciljeve.

Definišite svoje strahove umjesto svojih ciljeva.

Razmislite o tome što ostavljate za “pravo vrijeme”. Šta vas sputava? Čega se bojite? Zapišite najgore što bi se moglo dogoditi ako ne uspijete, predlaže investitor i autor Tim Ferriss. Zatim razmislite šta ćete učiniti ako se te stvari dogode i kako ih možete spriječiti.

Tim naziva ovo “postavkom straha”, praksu koja nam može pomoći da prevaziđemo ciklus lične paralize. “Mogu pratiti sve moje najveće pobjede i najveće katastrofe koje su izbjegavale određivanje straha”, kaže on.

Prevaziđite riječi “u redu”.

Zašto su ti ciljevi u drugom planu? Možda zbog riječi “u redu”, kaže motivacioni govornik Mel Robbins. Ta riječ čini da mislimo da su svakodnevne situacije – osjećaj neispunjenosti na poslu, nezadovoljstvo izgledom, odnos koji ne ispunjava – dovoljno dobre da možemo odgoditi napore da ih promijenimo.

Razmislite o ovom pozivu za buđenje: vrijeme je da se prestanemo zadovoljavati sa “u redu” i postavimo svoje standarde na “dobro” ili “sjajno”.

Pristupite svojim preprekama sa znatiželjom.

Možda ćete se ponekad izvući od rada na svojim ciljevima malim glasom koji pita: “Ne bi li bilo zabavno listati slike na Instagramu naredna dva sata?”

Početak ostvarivanja cilja ne treba biti prećen nagonom za borbu i mukotrpan rad. Naime, treba biti praćen osjećajem znatiželje. Znatiželja je naše najbolje oružje protiv nebitnih stvari koje nam odvlače pažnju, kaže psihijatar Judson Brewer.

Kada se nađemo pred odgađanjem, pogledajmo šta se događa u našem umu. Je li nam dosadno? Prestrašeni smo? Frustriran? Taj uvid nam može pomoći da shvatimo šta trebamo riješiti da bismo se vratili na pravi put.

Prigrlite svoje približne pobjede.

Iza svakog uspjeha postoji bezbroj navrata kada smo zamalo pobijedili – onih trenutaka kada se približavamo cilju, ali ne uspijevamo tamo stići. Ta iskustva su jako vrijedna, kaže historičarka Sarah Lewis. Pokazuju nam ono što smo radili i što možemo poboljšati, daju nam priliku da učimo.

“Majstorstvo nije predanost cilju, već predanost stalnom pokušavanju”, kaže ona. Prihvatajući svoje približne pobjede, možemo postići više nego što smo ikada zamišljali.

Izvor: Ted Ideas

Related Articles

Back to top button