Zdravlje

Šta se događa organizmu ako često jedete zelenu salatu: Poslije ovog ćete dobro razmisliti

Tamnije zeleno lišće salate bogatije je vitaminom A od svjetlijih sorti

Zelena salata spada u namirnice koje su pravi izvor vitamina, prirodno sredstvo za jačanje imuniteta i dobra zaštita od raznih bolesti. Preporuka stručnjaka je da je koristite što češće, posebno posijle zime, kada mnogi pate od manjka vitamina, prenosi Healthline.

Ona sadrži oko 4% vode, od hranjivih tvari ima najviše ugljikohidrata oko 2,5%, bjelančevina oko 1,2 i masti oko 0,2%. Zelena salata sadrži vitamine A i C, a od minerala ima željezo, kalcij, cink, bakar, magnezij i fosfor. Vitamini B1, B2, B6, koji su neophodni za razmjenu materija i funkcije živaca, a također za stvaranje bjelančevina, sadržani su u ovoj namirnici.

Tamnije zeleno lišće salate bogatije je vitaminom A od svjetlijih sorti. Dakle, pravilnim izborom ove namirnice opskrbljujemo se u dovoljnoj mjeri svim onim što je organizmu potrebno. Nutricionisti podsjećaju da postoji bar sedam razloga zbog kojih bi ovo povrće trebalo uvrstiti u prehranu, osobito u ovom dijelu godine.
1. Ima malo kalorija i masnoća

Manja posuda zelene salate sadrži samo 12 kalorija, pa je tako odličan dodatak svakom obroku, ali može poslužiti i kao zdrava užina. Također, ako na početku obroka pojedete zelenu salatu, napunit ćete želudac, pa ćete pojesti manje glavnog jela, što povoljno utiče na kilažu kod onih koji žele da smršaviti.
2. Pomaže mršavljenju

Zelena salata sadrži dosta biljnih vlakana. Pored toga što će vas zasititi, ona će poboljšati rad želuca. Također, vlakna pomažu u izbacivanju viška soli iz organizma i utječu na osjećaj sitosti.
3. Za zdravije srce

Vitamin C i beta-karoten iz zelene salate zajedno sprečavaju oksidaciju kolesterola, tako da se ona smatra jednom od namirnica koje čuvaju zdravlje srca.

4. Sadrži omega-3 masne kiseline

Zelena salata im savršen odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Budući da ih tijelo ne može samo proizvesti, ljudi kroz prehranu moraju da uzimati posebne, esencijalne masne kiseline. Linolna kiselina (omega-6 masna kiselina) i alfa-linolenska kiselina (ALA, omega-3 masna kiselina) pripadaju ovim masnim kiselinama. Posebno su važne za razvoj moždanih i živčanih ćelija.

5. Bogata proteinima

Čak 20% kalorija iz zelena salate dolazi od proteina koji su važni za izgradnju i očuvanje mišića. S obzirom na to da je bogata vlaknima, neće negativno uticati na peristaltiku crijeva, što se inače događa prilikom unosa većih količina proteinskih namirnica koje ne sadrže dovoljno vlakana.

6. Omogućuj miran san

Zelena salata sadrži materiju laktukarium, koja ima svojstva slična opijumu, ali bez štetnih sporednih efekata. Ukoliko redovno konzumirate ovo povrće poslije nekog vremena primijetit ćete da vam se popravila kvaliteta sna.

7. Održava optimalan nivo kiselosti organizma
Minerali u zelenoj salati pomažu u otklanjanju toksina iz organizma i održavaju optimalan balans kiselosti. Ovo je značajno, jer dobar nivo kiselosti daje tijelu energiju i povoljno utječe na ljepotu kože. prneosi Avaz.

Izvor:haber.ba

Related Articles

Back to top button