Islamske teme

STIŽE ODABRANI MJESEC! EF. ČAMDŽIĆ PORUČUJE: RAMAZAN NAS MOŽE IZNAD MELEKA UZDIĆI

Ramazan je najodabraniji mjesec u godini i u životima vjernika i vjernica, te predstavlja poseban period u kojem se napajaju duše, jačaju srca i intenzivnije se natječe u činjenju dobra.
Put kroz ramazan, postom i svim dobrima koje činimo, temelji se vrijednostima koje živimo i ostvarujemo tokom ramazana i cijelog života. Sa akšamskim vremenom u nedjelju, 10. marta nastupa mjesec ramazan, te se prva teravija klanja to isto veče. U susret ovom svetom mjesecu, Izet ef. Čamdžić održao je hutbu, te tom prilikom govorio o blagodatima ramazana.

Poslanik je rekao ‘uistinu se Džennet uljepšava i dotjeruje zbog dolaska ramazana. Kada nastupi prva njegova noć, puhne povjetarac ispod Allahovog dž.š. prijestolja od kojeg zatreperi lišće drveća džennetskog i zaklepeću halke na kapijama njegovim. Od toga nastane takav zvuk kakav niko nikad nigdje čuo nije. Hurije džennetske izađu, po baščama njegovim se poredaju i poviču: koja je ovo noć. Ovo je prva ramazanska noć. Allah dž.š. naredi: Ridvane, otvori kapije džennetske za postače Muhammedovog a.s. umeta, a potom se obrati Džibrilu: O, Džibrile, okuj šejtana i tako ga spriječi da zavodi sljedbenike mog miljenika i da im post kvari’. Allah dž.š. se svake ramazanske noći obraća ‘ima li koga da nešto od mene traži da mu to dam, ima li pokajnika da im pokajanje primim’. Kada nastupi Lejletul-kadr, Allah dž.š. Džibrilu naredi ‘siđi s melekima na zemlju’. Džibril meleke razašalje po zemlji. Koga zateknu da ibadeti, selame ga, rukuju se s njim i uče amin na njegove dove. To traje sve do izlaska sunca – rekao je ef. Čamdžić.

Ljudski strah i nada proističu iz viđenja i veličanja, pa je neophodno da ispravno sagledavamo stvari, a to je razboritost koju čovjek dobija samokontrolom ostvarenom kroz post. Nagrade za post nadmašuju sva očekivanja, njime se udaljava bezbroj problema i nedaća jer smo njime biće svoje usmjerili prema Uzvišenom Bogu i Njemu se odazvali. Kako dodaje ef. Čamdžić, kada sunce izađe, Džibril poviče ‘meleki polazak’.

Oni upitaju ‘o, Džibrile, šta je Allah dž.š. u ovoj noći dao vjernicima Muhammedovog a.s. umeta’? ‘Oprostio je svima osim četverici’. ‘Ko su oni’, upitaju meleki. Nije oprostio, kaže im Džibril, alkoholičaru, nije oprostio neposlušniku i nezahvalniku roditeljima, nije oprostio onome koji ne održava veze rodbinske i ko s bratom muslimanom ne govori duže od tri dana – govori ef. Čamdžić.
Ramazan je došao da nas iz nizina uzdigne, da nas nauči da samo žrtvom i odricanjem postiže se Allahovo zadovoljstvo. Allah,dž.š. je zadovoljan robom Svojim koji radom, trudom, pošteno stiče, opskrbu zarađuje. Ko na nedozvoljen način do zalogaja, do opskrbe svoje dolazi, on još dublje u nizine tone.

Prepusti li se da ga kroz život nagon, strast i prohtjev vode, ispod nivoa životinje će pasti. Gori od hajvana biti može. Stavi li pod kontrolu svoje nagone, strasti i prohtjeve, može se iznad meleka uzdići. Ramazan dolazi da nas iz nizina uzdigne, da nas nauči, da nas osposobi, da prohtjev svoj kontroliramo. Postač, Allahovog dž.š. zadovoljstva radi, od zore do zalaska sunca svakog vrsnog užitka se odriče. Pokazuje da ako hoće, može – poručio je ef. Čamdžić.
Video pogledajte OVDJE.
(A.H.)

 

Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button