Zanimljivosti

Što su masonska društva?

Tko su i što su slobodni zidari? Kakva je to organizacija, sekta, kakvo je to društvo i zašto je tajno? Kako su nastali i kakvi su im ciljevi? To su samo neka pitanja koja će si usput postaviti običan čovjek, smatrajući to tajno društvo potpuno nebitnim u suvremenom životu, ostatkom nekih prošlih mračnih vremena. Istina je upravo suprotna. Slobodni zidari ili masoni su svuda oko nas, a njihove organizacije apsolutni su gospodari medijskog, gospodarskog, financijskog, znanstvenog, umjetničkog i drugog područja u gotovo svim državama svijeta. Ako želimo pogledati u Enciklopediju Leksikografskog zavoda i potražiti riječ »slobodni zidar« ili »mason«, ostat ćemo zatečeni jer takvi pojmovi ne postoje. Zašto?

Slobodni zidari su organizirani u tajna društva (lože) koje su stupnjevane prema hijerarhiji. Kod engleskih loža postoje tri hijerarhijska stupnja, a škotske su lože rangirane u čak trideset i tri stupnja. Članovi niže rangiranih loža obično nisu upoznati sa svim tajnama i ciljevima njihovih pokroviteljskih loža, većinom su samodopadni ljudi koji su pristupili masonskim ložama radi osobnog probitka, slave i moći. Takve lože i njihovi članovi prikazuju se prema javnosti kao veliki dobrotvori, humanitarni djelatnici i borci za ugrožena ljudska prava. Cilj je u stvari potpuno jasan. Pod krinkom kvazidemokracije nastoje uništiti domaće gospodarstvo i domaći kapital, domaće medije i institucije i sve ono što je nacionalno, moralno i kršćansko, prikazujući to kao kriminalno, zaostalo i desničarsko te pomoću svojih podanika u potpunosti kontrolirati svaku državu i svaku vladu. Preuzimanje potpune kontrole nad svakom zemljom odvija se po istom receptu: kako se nekada rušila domaća aristokracija, tako se danas ruše domaći vlasnici poduzeća, financijskih i medijskih kuća, upravitelji i rukovoditelji sveučilišta, kazališta i svih drugih institucija.

Članovi masonskih loža organiziraju razna humanitarna društva koja su, izražavajući se gospodarskim rječnikom, njihova »društva kćeri«. Svakako su najpoznatiji Rotary i Lions klubovi u kojima većina članova zapravo nije ni svjesna koji je iskonski motiv kluba. Oni su u tim klubovima radi svoga osobnog poriva i društvenog prestiža. Zatim su tu razna otvorena, građanska i ina društva, PEN-ovi, novinarska, književna društva, razne nevladine udruge, razni borci za koješta… Oni su u stvari poput starice koja je nosila naramak granja na vatru misleći da radi nešto dobro, a na kojoj će izgorjeti Jan Hus, na što je Jan Hus stojeći na lomači, rekao: »O sancta simplicitas!« (O sveta jednostavnosti!)

Iz knjige: Vladari svijeta, Mladen Lojkić

Related Articles

Back to top button