Islamske teme

Stvari koje se dogode nakon našeg pokajanja

Naša vjera ponekad u nama pada i slabi, pa možemo lako postati svladani našim željama. Šejtan nam grijeh čini privlačnim, pa padamo u stvari koje je Uzvišeni Allah zabranio. Nije pitanje hoćemo li griješiti ili ne, jer pogreške su zapravo dio ljudske prirode. Pitanje je: šta ćemo učiniti nakon šta smo zgriješili ?

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: “Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, da nisi počinio grijeh, Allah bi te uklonio i doveo ljude koji bi počinili grijeh pa molili za oprost.” (Muslim)

Pokajanje – prilika!

Koncept tevbe je nevjerojatno lijep i jedinstven u islamu. Ne priznajemo naše grijehe nikakvom posredniku; obraćamo se izravno našem Stvoritelju. Allah je Al-Ghaffar, otvorio je kapiju pokajanja i naredio nam da Mu se obratimo. Ovo je nevjerojatna dobit za na! Činjenica da se možemo pokajati i činjenica da nam je Uzvišeni Allah dao znanje kako da se pokajemo je velika milost. Tevba je velika prilika!

Mudrost iza pokajanja

Prepoznajete li slijedeći obrazac? Počinite grijeh i nakon toga se osjećate loše, toliko loše da se zbog svoje krivnje osjećate potišteno i poniženo da osjećate da vam se ne može oprostiti — pa zašto se pokajati? Ako si učinio nešto tako loše, mora da si užasna osoba, zar ne? Krivo! Postoji velika razlika između biti loša osoba i učiniti nešto loše. Allah Milostivi ti je dao priliku da se pokaješ i tvoj grijeh će čak biti pretvoren u dobro djelo! Nije li to nevjerojatno?

Prepoznavanje svojih grešaka i grijeha, osjećaj stida zbog kršenja Allahovog povjerenja i davanje obećanja Allahu da to više nikada nećemo učiniti su tri uvjeta da naše pokajanje bude prihvaćeno. Najvažnija stvar kod tevbe je da to ne znači da sjednete osjećajući se tužnim i krivim, stalno razmišljajući o svom grijehu. To znači da kad god zgriješite, zgrabite priliku da se vratite i budete bolji!

Pogledajmo neke nagrade koje vam donosi iskrena tevba.

Pokajanje donosi uspjeh

Ako ideš putem koji je Allah zabranio, propuštaš Allahovu milost, nagrade, pomoć i zaštitu. Ali u trenutku kada se iskreno pokaješ, možeš biti sigurni u Njegovu pomoć u vašem životu.

Allah nam kaže: „…molite Allaha da vam svima oprosti, o vjernici, da biste uspjeli.“ ( 24:31)

„O robovi moji! Tražite oprosta od Gospodara svoga, a zatim Mu se pokajte, On će vam (s neba) kišu obilnu poslati i snagu vašoj snazi ​​dodati, pa se ne okrećite kao zločinci / nevjernici..“ (11: 52)

Pokajanje vas drži podalje od teškoća

Što više griješimo, više možemo biti lišeni Allahovih blagoslova i više iskušenja ćemo morati izdržati. Tevba nam može dati izlaz iz naših životnih nevolja, kao što Milostivi Allah kaže: „Zar oni ne vide da svake godine jedanput ili dva puta u iskušenje padaju, pa opet, nit’ se kaju nit’ se opamećuju.“ (9:126)

Pokajanjem zaslužuješ Allahovu ljubav

Znaš li da je pokajanje jedan od najdražih ibadeta našem Gospodaru? Uzvišeni Allah kaže: „Allah zaista voli one koji mu se obrate u pokajanju i voli one koji se čiste.“ ( 2:222 )
_________________

Pokajanje čini da se osjećate sretnim

Pokajanje čisti vaše srce. Osjećaš se lakšim, kao što te teret grijeha čini teškim. Reci samo sebi: ko me može spriječiti da se Allahu vratim?

Pokajanje vodi do oprosta!

Možeš li zamisliti da ti Allah oprašta sve grijehe ? Misliš li da je to nedostižan cilj? Nagrade za pokajanje su: čistoća srca, brisanje grijeha i povećanje dobrih djela. I Kur’an i hadis jasno govore da će onima koji se iskreno pokaju Allahu, priznajući svoje grijehe i obavežu se da se više neće vraćati tim grijesima, grijesi biti oprošteni.

Pokajanje je vraćanje Allahu, odustajanje od grijeha i mržnja prema njemu, žaljenje zbog nedovoljne pokornosti Allahu i odlučnost da se više ne čini taj grijeh. Na osnovu navedenog, stoji nada da će pokajanje, Allahovom dozvolom, biti primljeno. Nakon toga ne treba obraćati pažnju na vesvese koje sugeriraju da pokajanje nije prihvaćeno, jer je to od šejtana i suprotno je onome što su nam Allah i Njegov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekli – pokajanje je prihvaćeno ako je iskreno.

Počinio si grijeh, pa daj milostinju, pomozi nekom drugom, usredotoči se na čitanje Kur’ana – bilo što dobro. Ako ti je ovo životna formula, inšallah ćeš uspjeti.

Allah kaže: „Ja sam Onaj Koji prima pokajanje, Milostivi.“ (2:160)

Dakle, što god loše učinili, nemojte ostati dolje — ustanite i bacite se na dobra djela!

Izvor: www.aboutislam.net

Izvor:n-um.com

Related Articles

Back to top button