Islamske teme

Supruga – tvoj najbolji prijatelj!

Ženidbom se ne dobija samo supruga, vec citav novi svijet. Od tada pa do kraja tvog života tvoja supruga bice tvoj partner, tvoj pratilac i tvoj najbolji prijatelj.Dijelice s tobom tvoje momente, tvoje dane i tvoje godine. Dijelice s tobom tvoja zadovoljstva i tužne trenutke, tvoje uspone i padove, tvoje snove i tvoje strahove.

Kada si bolestan – ona ce se najbolje brinuti o tebi; kada trebaš pomoc – uradice sve što može za tebe; kada budeš imao tajnu – ona ce je cuvati; kada budeš trebao savjet – najbolji savjet ce ti ona dati.

Ona ce uvijek biti s tobom. Kada se ujutro probudiš prvo što ce tvoje oci ugledati jesu njene oci. Tokom dana, ako fizicki ne može biti s tobom, mislice na tebe i moliti Allaha za tebe svim svojim srcem, dušom i umom. Kada kreneš na pocinak zadnje što ceš vidjeti je ona, pa cak i kada zaspiš ona ce biti u tvojim snovima. Ukratko –ona ce biti tvoj, a ti njen svijet.

Najbolji opis blizine izmedu supružnika koji sam ja ikada procitao je kur’anski ajet: “One su vaša odjeca, a vi ste njihova odjeca.”(El-Bekare,187)
Zaista, supružnici su kao odjeca jedno drugom jer pružaju jedno drugom zaštitu, utjehu, pokrivac, podršku i sve one ukrase koje odjeca pruža ljudima. Samo zamislite putovanje na Aljasku bez odjece! Naše supruge su naša zaštita na životnom putovanju.

Odnos izmedju supružnika je najizvanredniji od svih meduljudskih odnosa: sadrži ljubav i privlacnost, intimu i blizinu, milost i saosjecanje, mir i smirenost koje ispunjavaju srca supružnika. Jedino racionalno objašnjenje za to to najizvanrednije od svih ljudskih osjecanja jeste da je to djelo Allaha, subhanehu we te’ala: “Allah za vas stvara žene (od vaše vrste…)…”(Nahl,72)

Jedino nas Svemoguci Allah, subhanehu we te’ala, sa Svojom moci, milošcu i mudrošcu može stvoriti i usaditi u srca ovakve divne i blagoslovljene osjecaje. U stvari, Allah Uzvišeni podsjeca one koji tragaju za Njegovim znakovima u univerzumu da su ova osjecanja u srcima supružnika znakovi koji trebaju voditi ljude do vjerovanja. Uzvišeni kaže u Kur’anu:”I jedan od dokaza Njegovih je i to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite i što izmedu vas uspostavlja ljubav i samilost, to su,zaista ,poruke za ljude koji razmišljaju.”( Er-Rum,21.)

Ali, Allah Uzvišeni zna da ljudsko srce nije staticno, da se osjecanja mijenjaju, da ljubav može uvehnuti i postepeno išceznuti. Bracna veza slabi ako se dovoljno dobro ne brine o njoj. Sreca u braku se ne može uzeti kao zagarantovana, jer konstantna sreca zahtijeva konstantno davanje i odricanje sa obje strane.
Sjetite se da je naš Poslanik našao vremena da sa svojom suprugom Aišom ode u pustinju da se utrkuju. Sjetite se da je Poslanik cekao svoju suprugu dok je ona gledala mlade Abesince kako igraju i plešu svoje narodne plesove.
Pokazivanje emocija je neophodno ako želimo zaštiti bracnu vezu od rušenja i propadanja. Sjetite se da cete biti nagradeni od Allaha za svaku emociju pokazanu prema vašoj supruzi, kao što kaže Poslanik salallahu alejhi ve sellem.:”Covjek ce biti nagraden za sve što uradi tražeci Allahovo zadovoljstvo, cak i za zalogaj hrane koji stavi u usta svoje supruge.”

Nikad ne podcjenjujte male, sitne stvari, kao što su stavljanje hrane u suprugina usta, otvaranje vrata auta za nju itd. Poslanik salallahu alejhi ve sellem. je pružao svoje koljeno da bi pomogao supruzi da uzjaše devu. Pokušajte uvijek pronaci vremena da zajedno klanjate. Jacanje vaše veze sa Allahom je najbolja garancija da ce vaša bracna veza uvijek biti jaka i cvrsta.

Uvijek nastojte da i rijecima i djelima budete dobri svojoj ženi. Pricajte s njom, smijte se s njom, tražite njen savjet, njeno mišljenje, provodite kvalitetno vrijeme s njom i uvijek imajte na umu Poslanikove salallahu alejhi ve sellem. rijeci:”Najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim ženama.”

(dzemat-sabah)

Related Articles

Back to top button