Vijesti

SVEČANO ISPRAĆENA 474. GENERACIJA MATURANATA I 42. GENERACIJA MATURANTICA GAZI HUSREV-BEGOVE MEDRESE

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu u subotu je svečanom akademijom i defileom ispratila 474. generaciju maturanata i 42. generaciju maturantica ove škole.

Generacija alumnista 2020-2024. broji 112 maturanata, 48 učenika i 64 učenice. Školovanje su završili pod razredništvom profesora i profesorica Edina Balte, Emine Čuturić-Brkić, Muhameda Mehanovića i Maide Ćerimović, dok su im odgajatelj i odgajateljica bili Halid Hajdarević i Šehrizada Durović.

U razgovoru za medije Media centra Islamske zajednice direktor Gazi Husrev-begove medrese Dževad Pleh je istakao da su učenici radosni povodom završetka školovanja, a medresanski kolektiv je radostan što je i njih Medresa oblikovala.

Ciljevi Medrese, obrazovni, odgojni i duhovni, njen plan i program su ostvareni u velikoj mjeri. Znamo to prema našim statistikama, uspjehu i odličnim ocjenama učenika ove generacije – kazao je Pleh


Dodao je da su i povratne informacije o dosadašnjim alumnistima Medrese pozitivne te da se oni na “najuspješniji način uključuju u društvo” kroz različita zanimanja. Također, značajnim je istakao da je i Gazi Husrev-begova medresa potvrda historijskog razumijevanja i prakse institucionalnog sistema odgoja i obrazovanja u okviru islamske civilizacije.

Učenici generacije su Halima Išerić iz Sarajeva i Adnan Bratanović iz Maribora, porijeklom iz Zavidovića.

Prvenstveno, meni je čast što sam dio Medrese i ove generacije, koja je uspjela na mnogim poljima. Također, čast mi je što sam svoje školovanje okrunila titulom učenice generacije – istakla je Išerić.
S obzirom na svoje afinitete prema fotografisanju i crtanju Halima je odlučila nastaviti školovanje na studijama grafičkog dizajna.

Za Adnana Bratanovića, prije svega, medrese su među najboljim školama na ovim prostorima i stoga mu je čast biti alumnistom Gazi Husrev-begove medrese. Školovanje planira nastaviti na Fakultetu računarstva i informatike u Mariboru.

Svečana akademija i tradicionalna prozivka maturanata i maturantica je održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Uz direktora Pleha svečanosti su prisustvovali izaslanik reisul-uleme muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus, voditelj Odjela za osnovno i srednje obrazovanje u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH Seid Eminović te drugi predstavnici Rijaseta i odgojno-obrazovnih ustanova IZ u BiH.

Gazi Husrev-begova medresa je najstarija odgojno-obrazovna ustanova u Bosni i Hercegovini i jedna od najstarijih u Evropi. Ove godine bilježi 487 godina kontinuiranog rada. Jedna je od osam medresa koje djeluju u okviru Islamske zajednice na području Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

(E.F./AA)
Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button