Vijesti

SVEČANO OTVORENA BANJALUČKA LJEPOTICA ARNAUDIJA

U Banja Luci je danas svečano otvorena obnovljena džamija Arnaudija.

Otvaranju džamije prisustvovale su hiljade građana i visokih zvanica iz Bosne i Hercegovine i Turske.

Svečanost otvaranja je počela u 11 sati, a ova džamija je rekonstruirana u autentičnom stilu.

Obnovom Arnaudije završava se proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija. Poput Ferhat-pašine džamije, Arnaudija džamija je sazdana na fragmentima koji su nakon njenog rušenja odnošeni na razna mjesta.
Arnaudija je džamija koju vezuje slična sudbina kao i Ferhat-pašinu džamiju. Izgrađena je krajem 16. stoljeća, 1595. godine, samo nekoliko decenija nakon Ferhadija džamije. Izgradio ju je Hasan defterdar, ministar finansija Fehat-paše Sokolovića, potpisnik vakufname Ferhat-paše Sokolovića i njegov savremenik.

Arnaudija je na neki način kroz povijest dobila epitet sestre Ferhadije džamije, tako dijele i tragičnu sudbinu, odnosno 7. maj 1993. godine, kada su u ranim jutarnjim satima detonirana oba objekta.
Otvaranje Arnaudija džamije centralni je događaj manifestacije “Dani džemata i džamija” koju Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH organizuje 8. put, a koja će trajati do 12. jula. Manifestacija se organizuje kako bi podsjetili na Dan džamija, a time i rušenje Ferhadija džamije u Banja Luci, koja je zajedno s Arnaudijom i drugim džamijama porušena u noći između 6. i 7. maja 1993. godine.

Arnaudija džamija je jedna od 16 u toku agresije porušenih džamija u Banja Luci. Ideja o obnovi Arnaudije iznesena je 2015. godine, krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji ove banjalučke ljepotice s Generalnom direkcijom vakufa pri Ministarstvu kulture i turizma Turske, dok je naredne, 2017. godine, svečano položen kamen temeljac za izgradnju.

Svečanom otvorenju džamije Arnaudija prisustvovali su ministar za kulturu i turizam Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy, predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas, direktor Generalne vakufske direkcije Republike Turske Sinan Aksu, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, direktor Vakufske direkcije BiH Senaid Zajimović, te brojne druge zvanice.

Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button