Islamske teme

Takvaluk je štit od grijeha kroz pokornost Stvoritelju

Takvaluk je termin koji se često pogrešno razumijeva. U mnogim knjigama ovaj termin je preveden kao “bogobojaznost” što je samo djelimično tačno. Takvaluk je mnogo dublji koncept i odnosi se na ideju svijesti o stalnoj božijoj prisutnosti s fokusom na pokornost Njemu.
Riječ „takva“ u bukvalnom smislu znači „štit“. To je koncept zaštite nas samih od grijeha kroz pokornost Allahu, dž.š. Upravo zbog ovog, lično preferiram da termin „takva“ prevedem kao “svijest o Bogu” što je sveobuhvatnije i pokriva različite aspekte takvaluka koji je ključna vrijednost svakog vjernika. Svaki musliman treba kontinuirano da radi na povećanju takvaluka zbog toga što je takvaluk promjenjiva snaga koja slabi usljed nemara i griješenja, a povećava se ulaganjem truda i činjenjem dobrih djela.

Ako ne radim na njenom povećanju, ona će se smanjiti a da mi to ni ne osjetimo. Postoji mnogo načina kako da povećamo naš takvaluk od kojih najvažnije svakako je poštovanje islamskih temelja kao što je namaz pet puta dnevno i post mjeseca ramazana. Svaki ibadet povećava takvaluk i zbog toga bi trebali kod sebe razviti dnevne navike poput učenja Kur’ana i zikra, kako bi održali naš takvaluk na visokom nivou.

Kao primjer, navest ćemo put koji vodi u zinaluk (blud i preljuba). Potrebno je mnogo samopouzdanja da se osoba približi suprotnom spolu i zavede tu osobu u zinaluk. Osoba bez pouzdanja osjeća stid i smatra da nije adekvatna da priđe osobi drugog spola, tako da su kod nje manje šanse da počini blud. To ne znači da je pouzdanje nešto loše, već jednostavno to znači da ono treba biti regulisano takvalukom kako bi se usmjerilo u ispravnom pravcu. Onda kada je ispravno usmjereno, ono se može upotrijebiti za ponudu braka i stupanje u njega, umjesto da se čini zinaluk. Osoba koja je uvjerena u svoje sposobnosti da može biti dobar bračni partner, svijesna je Allaha i izbjegavat će puteve koji vode u zinaluk i to će samopouzdanje koristiti na ispravan i plemenit način, što je u ovom slučaju brak.

Samopouzdanje je identično potrebi da se nekom priđete sa bračnom ponudom, jer mnoštvo je osoba vani koje nikada nisu razgovarali o tome s kime bi se vjenčali, upravo zbog straha da budu odbijeni. Diskutovat ćemo o strahu od odbijanja i kako ga prevazići u nekom od idućih poglavlja. Takvaluk je ključan u tome da nam pomogne da regulišemo naše samopouzdanje i usmjerimo ga u ispravnom pravcu. To brigu o takvaluku stavlja na prioritetno mjesto u životu muslimana. Ono što je minimum, jeste da barem klanjamo pet dnevnih namaza, zarađivamo na halal način, jedemo halal hranu i nosimo hidžab (autor u fusnoti objašnjava da pod terminom hidžab podrazumijeva ne samo islamsku odjeću, već i čednost i našu moralnost u međuljudskim odnosima).

Na kraju, mi možemo povećavati naš takvaluk putem akata obožavanja i radnji poput obavljanja noćnog-namaza, svakodnevnog učenja Kur’ana i svakodnevnog proučavanja islama. Takvaluk je temelj našeg uspjeha na oba svijeta, zbog čega njegova kultivacija treba biti prioritet u našim životima.

Izvor: Ismail Kamdar „Best of Creation – An islamic guide to self-confidence“

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić
Izvor:akos.ba

Related Articles

Back to top button