Vijesti

Tek što je ugrijalo, Sladić najavio novu promjenu vremena

Mogući problemi za poljoprivrednike
Danas do 38 stepeni na jugu Hercegovine, a u Sarajevu do 35 stepeni. Međutim, tokom prvih sati utorka probija hladniji zrak sa sjevera u sklopu atmosferskog poremećaja koji se premješta preko našeg regiona pa jedva da u Bosni prelazimo 20 stepeni – okvirni rang je od 16 do 20, na jugu do 24 ° stepeni – objavio je meteorolog Nedim Sladić.

Tvrdi da fluks vlage s juga uvjetovan je ciklonom u Jadranu u sklopu ovog poremećaja koji nailazi na spomenuti hladniji zrak strujeći sa sjevera. Njihov susret uvjetuje podvlačenje hladnijeg zraka pod topli, pri čemu se topli istiskuje i uzdiže uvis, te dolazi do izraženijeg ohlađivanja zraka te kondenziranja, zbog čega se prognoziraju jače padavine.

-Bez obzira na lokalno jaču kišu i prolazno veće količine padavina u utorak (>30 mm/24h), izgledniji u istočnim i jugoistočnim, te djelomično u centralnim područjima Bosne, ali lokalno i na istoku i sjeveroistoku Hercegovine, ostali dani su suhi i uz dosta sunca – objavio je Sladić.

Mogući problemi za poljoprivrednike

Dodaje da ako ste se uputili na more, ne gubite nadu – izgurajte utorak, a poslije uživajte.

-Juli vremenom izgledno neće razočarati turiste i holidaymakere. No mogao bi poljoprivrednike koji se bore sa sušom, s obzirom na to da su ovo posljednje konkretnije padavine koje vidim u doglednije vrijeme na prognoznom materijalu. Novi toplotni val na rasporedu je u drugoj dekadi jula – napisao je Sladić.
Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button