Vijesti

Tokom hadža umrlo 550 hodočasnika od vrućine: U Meki u ponedjeljak izmjeren 51 stepen Celzijusa

Najmanje 550 hodočasnika umrlo je tokom hadža, velikog hodočašća muslimana, koji se ove godine ponovo odvijao visokim temperaturama.

Od 550 preminulih hodočasnika, najmanje ih je 323 bilo iz Egipta. Većina ih je podlegla bolestima povezanim s vrućinom, kazala su dvojica arapskih diplomata.

– Egipćani su umrli zbog vrućine – rekao je jedan od diplomata, dodajući da je ukupna brojka došla iz bolničke mrtvačnice u četvrti Al-Muaisem u Meki.

Diplomate navode da je umrlo najmanje 60 Jordanaca.

Novi smrtni slučajevi povećavaju ukupan broj dosad prijavljenih u više zemalja na 577, navodi se.

Diplomate su rekle da je ukupan broj preminulih u mrtvačnici u Al-Muaisemu, jednoj od najvećih u Meki, bio 550.

Jučer ranije, egipatsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da Kairo sarađuje sa saudijskim vlastima u operacijama potrage za Egipćanima koji su nestali tokom hadža.

Iako je u saopćenju ministarstva navedeno da je došlo do “određenog broja smrtnih slučajeva”, nije navedeno jesu li među njima Egipćani.

Saudijske vlasti izvijestile su o liječenju više od 2.000 hodočasnika koji pate od toplinskog stresa, ali nisu ažurirale tu brojku od nedjelje i nisu pružile informacije o smrtnim slučajevima.

Prošle godine je tokom hadža umrlo oko 240 hodočasnika iz raznih zemalja, a većina su bili Indonežani.

Na hodočašće sve više utječe klimatski poremećaj, prema saudijskoj studiji objavljenoj prošlog mjeseca.

U studiji piše da svakog desetljeća temperature na području hadža rastu za 0.4 stepena Celzijusa.

Temperatura u Meki je u ponedjeljak iznosila 51.8 stepeni Celzijusa, saopćio je saudijski nacionalni meteorološki centar.

Navodi se kako su novinari u Mini, u blizini Meke, vidjeli u ponedjeljak hodočasnike kako polijevaju glave bocama vode dok su volonteri dijelili hladne napitke i sladoled koji se brzo topi kako bi im pomogli da se rashlade.

Saudijski dužnosnici savjetovali su hodočasnicima da koriste suncobrane, piju puno vode i izbjegavaju izlaganje suncu tokom najtoplijih sati dana. No mnogi obredi hadža, uključujući molitvu na planini Arafat koja se održala u subotu, uključuju višesatni boravak na otvorenom tokom dana.

Neki hodočasnici rekli su kako su vidjeli nepomična tijela na cesti i službe hitne pomoći koje su ponekad izgledale preopterećene.

U hadžu je ove godine učestvovalo oko 1.8 miliona hodočasnika, od kojih je 1.6 miliona iz inozemstva, navodi se u podacima saudijskih vlasti.

Izvor:
Faktor/abc.net.au/cazin.net

Related Articles

Back to top button