Zdravlje

TRADICIJA BUREKA: PUNIH ŠEST STOLJEĆA NEIZOSTAVAN ELEMENT NA BOSANSKOJ SOFRI

Burek, odnosno pita od sitno sjeckanog ili mljevenog mesa, koje se s lukom i začinima mota u tanko razvučeno tijesto, neizostavan je dio na bosanskim soframa već punih šest stoljeća.

Burek, koji porijeklo vuče iz osmanske kuhinje, danas je vrlo omiljen, ne samo na prostoru BiH, već i u drugim zemljama regije, s tim da postoji mala razlika u njegovoj pripremi. No, na to zašto je burek već stoljećima nezamjenjiv i neizbrisiv element bosanske kuhinje, ukazuje i činjenica da on nije omiljen samo kod lokalnog stanovništva, već je jedno od najtraženijih jela među turistima koji u BiH dolaze iz cijelog svijeta.

Jedno od mjesta na sarajevskoj Baščaršiji koje nudi kvalitetan burek je buregdžinica ‘Sač’, a ovdje se burek peče ispod sača.

– To je naša tradicija, naše dede i nane su pravili pitu ispod sača – ističe Emina Sarač, koja već punih 20 godina radi u buregdžinici ‘Sač’. Naglašava kako je burek tradicionalno bosansko jelo.

– Burek je tradicinolano jelo, dakle tradicija je ostala ista. Način na koje se peče, način stavljanja začina, ostao je isti. Ništa se nije dodavalo niti oduzimalo – kazala je Sarač.

Iako gosti imaju priliku u ovoj buregdžinici probati i druge pite poput sirnice ili zeljanice, Sarač objašnjava i to koliki ‘autoritet pripada bureku’.

– Gostima možete ponuditi svako jelo, ali ako nemate bureka, onda nemate ništa – kazala je.

Sarač je dodala kako je interesovanje turista za burek veliko.

– Najviše imamo gostiju iz Turske, ali tu su i Nijemci, Englezi, Španci – kazala je Sarač.

Majstor za burek Ferid Mujčinović, iako svaki dan od pet do šest sati provdi pored vatre, kaže kako sa zadovoljstvom radi svoj posao. Nakon što se meso i začini umotaju u tijesto, Ferid uzima tepsiju i namješta je na sač. Potom se sač prekrije žarom i nakon 15 minuta burek je spreman za serviranje. U zavisnosti od želje gostiju, burek se servira i preliven pavlakom.

Caner Bayindir, Turčin koji zivi u Sarajevu, kaže kako je probao burek na više mjesta u Sarajevu, no ktvrdi da je u buregdžinici ‘Sač’ ipak poseban.

(Hayat/Foto:AA)

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button