Islamske teme

Trebaš li donijeti odluku? Razmisli o istihara namazu

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem poučavao je svoje ashabe da klanjaju istihara namaz u svakoj stvari, baš kao što bi ih poučavao poglavljima Kur’ana. On je rekao: “Ako se odlučiš (za nešto), klanjaj dva rekata, mimo obaveznih namaza, pa reci: ‘O Allahu! Tražim uputu zahvaljujući Tvom znanju, tražim sposobnost zahvaljujući Tvojoj moći i tražim Tvoju veliku dobrotu. Jer Ti imaš moć, a ja nemam. Ti znaš, a ja ne znam. Ti si Poznavalac svega što je skriveno. Allahu moj, ako Ti znaš da je ova odluka dobra za mene u mojoj vjeri, dunjaluku i ahiretu, onda mi je olakšaj, ostvari je i blagoslovi me kroz nju. A ako Ti znaš da je ova odluka loša za mene u mojoj vjeri, dunjaluku i ahiretu, onda je udalji od mene i udalji me od nje, a zatim mi odredi dobrotu gdje god bila, i učini me zadovoljnim.“ (El-Buhari)

Namaz za donošenje odluka – istihara , nezamjenjiv je alat koji svaki musliman mora imati kako bi upravljao svojim životom.

Život se sastoji od niza izbora i odluka. Mnogi ljudi primjećuju posljedice svojih odluka tek kasnije, ali veće i manje odluke svih vrsta su tu, ispunjavaju svaki trenutak i utječu na tok našeg život (Sve je to u okvirima Allahove volje i određenja).

U donošenju odluke, velike ili male, možemo samo procijeniti njezin vjerojatni rezultat. Na temelju našeg ograničenog znanja, ne možemo predvidjeti budućnost niti biti sigurni kakvi će biti učinci naših izbora. Možda sada znamo što želimo, ali kako ćemo znati hoće li ta osoba, taj posao, taj automobil ili taj projekt biti dobri za nas u budućnosti? Kako svoje važne odluke možemo učiniti žrtvom naših pogrešnih očekivanja i nasumičnosti života?

Zamislite kada bismo mogli saznati koja je ispravna odluka – ne odluka koja bi nas privremeno usrećila ili postigla kratkoročni cilj, već izbor koji bi bio u najboljem interesu naše vjere i sredstava za život, a također bi nas doveo do najvećeg stepena zadovoljstva.

Što je istihara namaz?

Istihara je jednostavna. Uzmite abdest, klanjajte dva rekata i proučite riječi dove. Ovim se potpuno predajemo Uzvišenom Allahu, stavljajući svoju dušu, poslove i svoje nade u Njegove ruke, a zatim se u miru prepuštamo ishodu. Sav stres i tjeskoba u pokušaju predviđanja budućnosti i razmatranja svake mogućnosti nestaju jer smo svoje povjerenje dali Onome koji sve zna. Sada se u našoj odluci savjetujemo s Allahom, Onim koji poznaje nevidljivo, poznaje budućnost i poznaje nas, naše nade i strahove. Istihara je i na neki način priznanje da smo nekvalificirani da samostalno napravimo najbolje izbore, stoga molimo Uzvišenog Allaha da preuzme kontrolu nad našim poslovima.

To nije san ili znak koji čekamo, već svoju sve predajemo Allahu i vjerujemo da će nas On voditi onome što je ispravno na Njegovom putu.Nakon što smo obavili molitvu, možemo prestati brinuti i biti smireni. Koristimo svoju mudrost, uvid, savjete drugih i vještine rješavanja problema kako bismo donijeli najbolju odluku. Što god odaberemo od tog trenutka pa nadalje bit će dio Njegove mudrosti i suosjećanja za nas, i bit će najbolje za naš život na ovom i budućem svijetu. Olakšanje i unutarnji mir koji istihara donosi našoj duši su neprocjenjivi.

Izvor: www.aboutislam.net

Izvor:n-um.com

Related Articles

Back to top button