Poučne priče

Tužna priča koja vas neće ostaviti ravnodušnim: Majka koja dovom zahvaljuje za sadaku

Nakon predavanja na fakultetu, krenuo sam sa prijateljem kući. Kada sam izašao iz zgrade fakulteta ugledao sam staru majku koja traži pomoć. Prišao sam i pitao šta joj treba, da joj dam ili donesem. Ona mi nije odgovorila odmah na moje pitanje već počela da priča kako je Allahovom voljom ostala bez svega i imovine i porodice u ratu i poslije njega. Porijeklom je iz Bosanskog Novog, a Srbi su joj zapalili kuću i poubijali članove porodice.

Nakon tužne priče o stradanju u ratu, odgovorila je na moje pitanje i rekla kako ne može skoro ništa da jede jer je bolesna. Izrazila je želju da joj donesem napolitanke i soka jer jedino to može konzumirati od hrane. Tako sam i učinio, otišao sam do prodavnice i donio traženo. Kada sam joj predao što sam kupio i dao još nešto malo novca, zahvalila se.

Okrenuo sam i pošao prema autu, kada sam sjeo u auto vidio sam kako podignutih ruku upućuje dovu. Vratio sam se ponovo do nje i pitao je šta je molila, rekla mi je da ona upućuje dovu Allahu, dž.š. za svakoga ko joj pomogne. U tome trenutku sam osjetio zadovoljstvo što sam pomogao ali i tugu zbog tužne sudbine majke koja to ne zaslužuje. Uputio sam dovu Allahu, dž.š., da majki olakša ostatak života i podari lijepi Džennet.

Dijelite sadaku, upućujte dove i budite zahvalni Allahu, dž.š., na svakom stanju u kojem se nalazite.

Sadaka

“Zaista, sadaka i održavanje rodbinskih veza produžuju život, oslobađaju onoga ko ih prakticira od teške smrti, nesreće i opasnosti.“ Hadis

Dova

Allahu dovu upućujte sa čvrstim ubjeđenjem da će vam dovu uslišati i znajte da Allah ne uslišava (prima) dovu čovjeka čije je srce u gafletu (zaboravu i nemaru) i koji je nepažljiv i neobazriv (zaokupljen drugim stvarima). Hadis

Zahvalnost

“…Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, još više dati…” (Sura Ibrahim, 7)

Autor: Esmin Mehić

Related Articles

Back to top button