DoveIslamske teme

U ove tri situacije, za vrijeme ramazana, ne zapostvaljaj dovu!

Ramazan, osim što je mjesec Kur’ana i posta, on je i mjesec dove.

Evo dokazujemo, da smo spremni 18 sahata u ime Allaha da se odreknemo hrane, pića i ružna govora, ali koliko smo u tih 18 sahata vremena koje je posebno blagoslovljeno, spremni odvojiti za učenje Kur’ana i upućivanje dove?

Svaki trenutak mjesec ramazana, ispunjen je Allahovim blagoslovom, bereketom i dobrotom. Ibadet u njemu je poseban, bez obzira koji, čak i fizički rad, ima svoju posebnu težinu kod Allaha. Allahu je posebno drago, kad u mjesecu ramazanu, rob, postač, podigne ruke i zamoli Ga iskrena srca, a posebno se ta ljepota dove osjeti u tri situacije, zato ih trebamo maksimalno iskoristiti u činjenju dove.

– Dova pred iftar – Došlo je u vjerodostojnoj predaji od Poslanika, s.a.v.s., da se dova postača ne odbija. Rekao je Mustafa, s.a.v.s.,: “Trojici se ne odbija dova: postaču dok se iftari, pravednom vladaru i onome kome je učinjena nepravda (mazlumu).” (Tirmizi, hadis sahih, Sahihu Džami`a 2526. Albani) Zašto se dova postača ne dobija? Zato što, u tim trenutcima pred iftar, nakon što si od zore pa do zalazaka sunca ostavio sve u ime Allaha: hranu, piće, užitak, ružan govor, znači sve si ostavio kako bi postigao Allahovo zadovoljstvo i u tim trenutcima, tvoje tijelo je slabo, snage ponestaje u njemu, duša je tako „načeta“, srce primireno. Upravo tada duša i tijelo su najzreliji za upučivanje dove. Znaj, iako je je Allah daleko i daleko Njegov Arš gdje ON boravi, iskrena dova brzo dolazi do Allaha. A srce koje posti, sigurno će biti skrušeno tokom dove a i Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Znajte da Allah ne prima dovu iz nemarna i neskrušena srca.“ (Tirmizi) Svih 29 noći, mjeseca ramazana, pred svaki iftar, na 5-10 minuta, skrušeno zamoli Allaha za svoje potrebei želje.

– Dova pred sehur – Mnogi zaboravljaju, da je vrijeme sehura, znači prije početka posta, vrijeme zadnje trećine noći a to je vrijeme kad se dova prima i ona ima posebno mjesto kod Allaha. Klanjati dva rekata noćnog namaza, sa malo dužim kijamom, ruku’om i sedždom i na kraju, skrušena srca podignuti ruke i u tim mubarek trenutcima zamoliti Allaha. Bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejih ve sellem, rekao: “Silazi naš Gospodar, tebareke ve te’ala, svake noći na zemaljsko nebo kada ostane zadnja trećina noći, kaže: Ko će mi dovu uputiti pa da mu se odazovem, ko će od mene (nešto) tražiti pa da mu dam, ko će Mi istigfar činiti pa da mu oprostim.” Prilika koje se ne propušta, noćni namaz i dova, pred sehur, je nešto neprocjenjivo. To je 29 namaza i 29 iskrenih dova, nek ti Allah jednu primi, uspio si!

– Sedžda na teravih namazima – Nažalost, kod nas je praksa, da se teravih namaz obavlja brzo, tako da nema neke smirenosti, posebno na sedždi, nekako se gleda, da se što prija ustane. Sedžda je pozicija, koja je Allahu najdraža i tada je rob najbliži Allahu, zato treba svaku sedždu iskoristiti. Teravih namaz klanjamo svaku noć tokom ramazana. Teravija ima 20 rekata, što znači da svaka teravija ima 40 sedždi , dok 29 teravija (čitav ramazan), ima 1160 sedždi, mimo jacije i vitr namaza. To vam je, dragi moji, 1160 dova i to na sedždi. Neka budu kratke: “Gospodaru oprosti mi, smiluj se mojim roditeljima, sačuvaj moju porodicu od zla, podari mi bereket u poslu, spusti Svoju milost na moj kuću, učvrsi me na Tvom putu i druge kratke dove.“

Dakle, svaku noć pred iftar dova, 40 sedždi, 40 dova i jedna pred sehur, nadati se Allahovoj milosti!

Za Akos.ba piše: Saudin Cokoja

Related Articles

Back to top button