Islamske teme

U supruginim prijateljicama traži drugu ženu

U mom životu pojavio se jedan problem, iskušenje od Allaha i potreban mi je savjet kako da prevaziđem i riješim situaciju u kojoj se nalazim.

Draga sestro, majka sam petero djece i udata sam već dvanaest godina. Od početka braka, moj muž me ne voli kao što muž treba da voli ženu. Kad god pogriješim u nekim sitnim stvarima, on počne ružno govoriti i rekao mi je da me ne voli, ali da živi sa mnom zbog djece. Navečer ne spava sa mnom, a kao razlog za to navodi da sam se grčila u toku spavanja, i cijelu noć provodi pored kompjutera. Rekao je da neće da me ostavi zato što ja njega volim i traži od mene da mu među svojim neudatim prijateljicama tražim drugu ženu.

Upoznala sam jednu sestru i nisam je mogla upitati da se uda za njega jer sam se plašila da će nju zavoljeti i mene ostaviti, pa sam rekla da se ona ne želi udati. Prije nekoliko dana upoznala sam još jednu sestru koja je ranije bila dvaput udata i koja ima dvoje djece i on me natjerao da je pitam da se uda za njega, ali ja ne želim jer u srcu osjećam strah. Toj ženi rekla sam da ne želim da moj muž oženi drugu ženu, ali ona se želi udati za njega.

Zanima me da li činim grijeh što ne želim da pristanem da se oženi drugom ženom i razmišljam o tome da njoj kažem da moj muž ne želi da se oženi njome, a i da njemu kažem da se ona ne želi udati za njega. Da li sam grješna zbog toga? Allah te nagradio!

SAVJET

U IME ALLAHA, MILOSTIVOG, SAMILOSNOG!

Problem je muževo nepoštivanje supruge

Draga moja sestro, tvoje me pismo jako potreslo i prilično naljutilo zbog odnosa tvog muža prema tebi! Takvo ponašanje ne priliči jednom vjerniku. Pitam se da li se ijedan trenutak stavio na tvoje mjesto ili na njemu zamislio svoju sestru ili kćerku!?

Rastužila me tvoja tolika zaslijepljenost njime da nisi u stanju zdravo da rezonuješ. Rekla si da si majka petero djece, da živite u braku dvanaest godina i da te od samog početka vašeg braka tvoj muž ne voli i živi sa tobom samo zbog djece i to je veoma ružno sa njegove strane. Nije lijepo ni ljudski da muž svojoj supruzi i majci svoje petero djece kaže da je ne voli. Nije lijepo da je ucjenjuje ostankom u braku prisiljavajući je da mu ona nađe drugu suprugu.

Bez obzira kakva on opravdanja imao, ono što radi daleko je od islamskog ahlaka i zahtijeva savjetovanje prvo njega, pa tek onda tebe.

Ovdje je najmanji problem pojam višeženstva!

Oboje živite u nekim svojim svjetovima koji se ne uklapaju u islamski koncept življenja!

Slijeđenje Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ne sastoji se samo u višeženstvu, puštanju brade, kraćenju hlača…, već u svemu onome što je Poslanik, sallallalahu alejhi ve sellem, radio, preporučio da se radi. Poslanik, sallallalahu alejhi ve sellem, nije ponižavao svoje časne supruge, nije ih omalovažavao niti prisiljavao da sebi pronalaze inoće!

Bio je najljepšeg ahlaka, milostiv i prema neprijateljima, a kamoli prema svojim suprugama i djeci.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Vjernik najpotpunijeg imana jest onaj koji ima najljepši ahlak, a najbolji među vama jesu oni koji se najbolje ponašaju prema svojim suprugama.” (Tirmizi)

Zar vjernik može obavijestiti svoju suprugu (sestru po najčvršćoj vezi) da je ne voli i tražiti od nje da mu posreduje kod svojih prijateljica da mu budu druge žene!? Zar mu je udobnije da noć provodi na internetu, na stolici, nego u krevetu pored svoje supruge koja se eto “grči” dok spava. Pa, ako se grčiš na desnu stranu, nisi zgrčena na lijevoj strani!

Uzvišeni Allah kaže: “S njima lijepo živite! A ako prema njima odvratnost osjetite, moguće je da je baš u onome prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao.” (En-Nisa, 19)

Sa tvojim mužem mora da razgovara neko od učene braće koja su kod njega autoritet kako bi ga nasavjetovali i upozorili na pogrdnost njegovog odnosa prema tebi, na emanet koji je sebi ovim brakom preuzeo i na opasnost kazne na dunjaluku i ahiretu ako se ne promijeni.

Savjet sestri u vezi muževe želje za višeženstvom

Mila moja, halali mi ako budem zvučala grubo, ali i ti si me jako iznenadila! Zar je moguće da jedna vjernica može da se veže takvom slijepom ljubavi za nekog drugog osim Allaha? Čime je tvoj muž zaslužio toliku ljubav (zaluđenost), pa da si u stanju da sama sebe ponižavaš i zapadaš u grijeh laži i prevara u namjeri da ga spriječiš da se oženi drugom!?

On je Allahovo grješno stvorenje, nije vrijedan tolike ljubavi zbog koje bi bila u stanju vjerovatno i nešto više da uradiš od laži i prevara.

Mila moja, zar misliš da možeš da spriječiš Allahovu odredbu? Zar misliš da možeš da spriječiš njegovu odluku da oženi drugu? Na kraju, zar je on toliko vrijedan da ne možeš zamisliti život bez njega!?

Kakva je to ljubav koja zulum donosi? Kakva je to ljubav kojom si zaslijepljena da u potpunosti zaboravljaš na Allaha!?

Mila moja, molim te, saberi se malo.

Ne, nemoj da ga lažeš! Nemoj da ga varaš jer ti ćeš pred Allahom odgovarati za svoja djela, a on za svoja! Ne smiješ sebi dozvoliti da zbog njegovog nemara zapostaviš svoje obaveze i zaboraviš na Allaha. Allah nas oštro upozorava:

“O vjernici, budite uvijek pravedni, svjedočite Allaha radi, pa i na svoju štetu ili na štetu roditelja i rođaka, bio on bogat ili siromašan, ta Allahovo je da se brine o njima…!” (En-Nisa, 135)

Ako želi da pita tu tvoju prijateljicu za brak, neka to sam učini! Ako ona pristane, znaj da je to Allahova odredba koju nisi mogla spriječiti i koja je hajr za tebe.

Nemoj da očajavaš, već se sjeti prolaznosti ovoga svijeta koji samo što nije prošao, sjeti se prolaznosti svog života koji tako brzo leti, sjeti se svih izgubljenih dana i noći na muža koji te očigledno udaljavao od Allaha i znaj da je Allah ljubomoran kada se stvorenja časte takvom ljubavi zanemarujući Stvoritelja, koji zaslužuje našu najveću ljubav i pažnju, ljubav koja se ničim ne može ni porediti, a kamoli mjeriti.

Zar je neko stvorenje vrednije od Stvoritelja? Tvoj je muž samo jedno grješno biće koje ti može biti sebeb Dženneta i sebeb Džehenema, zato nikad ne zapostavljaj svoje obaveze prema njemu.

Ma koliko ljuta bila na njega, ne zaboravi da dužnosti i obaveze ispunjavaš radi Allaha, a ne radi njega.

Ma koliko bila razočarana, ne zaboravi da imaš Gospodara, koji sve vidi, čuje i sve zna, pa ne dozvoli da ti budeš od onih koji zulum čine jer uistinu je bolje biti mazlum nego zalim.

Tvoj muž, makar bio najbolji na svijetu, rastat će se od tebe na ovaj ili onaj način, možda ćeš ti njega ispratiti iz kuće na tabutu, a možda on tebe. Zar to nije teže od činjenice da bi ga mogla dijeliti sa nekom drugom?

Rekao je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem: “Došao je Džibril i rekao mi: ‘Muhammede, živi koliko hoćeš, ali ti ćeš umrijeti, voli koga hoćeš, s njim se moraš rastati, i radi šta hoćeš, a prema onome što si radio bit ćeš nagrađen ili kažnjen. Dobro znaj da su čast i ugled jednog vjernika u njegovom noćnom namazu, a da su njegova moć i ponos u tome da bude neovisan o drugim ljudima. ’” (Taberani)

Dušo moja, neka ti ovaj nasihat, koji je najodabranijem insanu prenio najodabraniji melek, stalno bude na umu. Voli umjereno i mrzi umjereno i ne dozvoli da te tvoja ljubav zaslijepi pa da zapostaviš Milostivog, ne dozvoli da te mržnja zaslijepi, pa da nekome učiniš nepravdu.

Molim te, položi ovaj prolazni ispit onako kako je Allah zadovoljan, ne opterećuj se onim što još nije došlo, već živi za ovaj današnji trenutak jer je možda baš on posljednji.

Neka ti na prvom mjestu bude Allahovo zadovoljstvo, uz ubjeđenje da ti On nikada neće nepravdu učiniti. Ti ne poznaješ Allahovu odredbu i da li u njoj postoji neka druga žena u životu tvog muža, ne znaš da li ćeš ostatak života da ga voliš ili mrziš, ne znaš hoćeš li sa njim ili ko zna s kim provesti ostatak života, ne znaš hoće li se pojaviti neka druga koju sada vidiš kao opasnost, a ona ti možda donese spokoj, ne znaš šta ti sljedeći trenutak nosi, ali znaš da te je Allah stavio na ispit na kojem možeš izaći kao pobjednik ili gubitnik. Izbor je na tebi, ružo moja.

Za kraj, molim te, više puta pročitaj Allahovo obećanje vjernicima:

“Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i ž‍ivote, i ljetine, a ti obraduj izdr‍žljive, one koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo ka‍žu: ‘Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti!’ Njih čeka oprost od Gospodara njihova i milost; oni su na Pravom putu!” (El-Bekara, 155–157)

Nađa Dizdarević

Islam-iman

Related Articles

Back to top button