Pitanja i odgovori

Učinio blud da bi provjerio djevojku

Pitanje:

Da bih se uvjerio u postenje djevojke prije braka, počinio sam blud. Budući da je sve bilo uredu, ozenio sam se tom djevojkom (kao sto sam se i zakleo da ću učiniti). Medjutim, nakon 3 godine sam se počeo iskreno kajati zbog počinjenog djela. Zelio bih vašse misljenje koliko sam se ogrijesio?

Odgovor:

Molim Allaha da vam oprosti za djelo koje ste počinili prije braka. A ruzno li je djelo koje ste počinili. Zinaluk je jedan od teskih velikih grijeha. A učinili ste ga samo zato da biste se uvjerili u postenje djevojke. Vjerujem da ste i sami svjesni kako ste odabrali pogresan put za provjeru postenja djevojke. Zamislite da tako svi rade?! U čemu bi bila razlika između vjernika i nevjernika, između grijesnika i onih koji su Allahu odani? Mnogi se uvjere u suprotno kada učine zinaluk, tj. uvjere se da je dotična djevojka nepostena, jer je izgubila nevinost, i ako je to jednom uradila velika je mogućnost da će to učiniti i drugi puta.

Da postoji islamska drzava i da ste priznali grijeh bili bi tretirani isto kao i ostali u vrijeme Poslanika, s.a.v.s. I vi i vasa sadasnja supruga biste trebali biti bicevani. Kazna za neozenjena bludnika i neudatu bludnicu je bičevanje. Stotinu udaraca bičem. Kazna za ozenjena i udatu je kamenovanje. Sretna je ili nesretna okolnost šsto ne postoji islamska drzava i pravedni vladar halifa, inače biste se morali iskupiti za svoju gresku. Priznanje vas ne oslobađa dunjalučke kazne, već samo ahiretske, ako Allah to bude htio.

Ako ičeg ima pozitivnog u svemu ovome onda je to vasš brak sa istom žzenom sa kojom ste učinili zinaluk. Vi ste postupili po kur’anskom ajetu: “Bludnik ne treba da se žzeni osim bludnicom.” (En-Nur, 3) Da ne bi bilo sve crno, moram spomenuti da Allah nikome nije zabranio tevbu, pa ni vama. Njegova je odredba šsto kod nas ne postoji šserijatski zakon, a time ni kazna za blud. Njegova je odredba da ste vi sada svjesni svoga grijeha i da se za njega kajete, pa prema tome iskoristite svoju svijest i Allahu se iskreno pokajte i višse nikada ne pomislite na taj grijeh, niti mu se priblizite.

Related Articles

Back to top button