Poučne priče

Udala sam se s 19 godina, šta sam naučila za pola godine braka?

Maštala sam o nama kao o savršenom paru, jer je za mene ideja braka zapravo bila „halal veza“, a da budem iskrena, nije jedino moja krivica što sam imala takva očekivanja. Svijet društvenih mreža je učinio da pomislim da će moj brak biti film pun selfija i uživanja. Međutim, stvarnost nije ni blizu toga. Mnogo je ljepše.

Veliki dan je došao i prošao, a nakon šest mjeseci mogu reći da sam mnogo naučila.

1. Nije lahko biti u braku. Teško je živjeti s nekim koga jedva poznaješ. Međutim, nakon određenog vremena postaje bolje. Postanete najbolji prijatelji jedno drugom i sve postaje lakše kada imate jednu osobu sa kojom možete pričati sve o svemu. Poslanik, s.a.v.s., i Aiša, r.a., su paradigma jedne takve veze. Oni su se igrali zajedno, a jedna od meni omiljenih dijelova njihove veze je način na koji bi Poslanik, s.a.v.s., poljubio Aišu u čelo ili u obraz.

2. Nikad ne pretpostavljaj! Pretpostavke su smrt za sreću. Nemoj prepostavljati da on ne pokušava i da se ne trudi. Svaki muškarac je drugačiji u svojom shvatanju ljubavi. Budite sigurni da, ako mu date vremena, dokazat će vam da je bolji romantičar od vas, a često će vas i iznenaditi sa znacima pažnje.

3. Ne požuruj! Imate cijeli život ispred sebe, uživajte u malim trenucima!

4. Budite velikodušni u riječima i znacima pažnje. Recite „Hvala“, „Žao mi je“, ili čak „Volim te“ bez oklijevanja. Spontani znaci pažnje su odlični za povećanje samopouzdanja. Poslanik, s.a.v.s., je sve svoje žene tretirao sa takvom pažnjom i poštovanjem, a one su mu uzvraćale. Poštovanje, povjerenje i ljubav su osnova za dobar brak.

5. Imajte male stvari koje su samo vaše, poput određene riječi koju samo vas dvoje znate ili igra koju jedino vas dvoje znate kako da igrate. Nađite nešto što će biti jedinstveno samo za vas dvoje.

6. Budite podrška jedno drugom. Ovo je najvažnija stvar. Tekstualne poruke ili e-mailovi uvijek mogu prenijeti drugačiju poruku nego onu koju želimo prenijeti, stoga nemojte biti neracionalni i nemojte suditi, a umjesto toga udahnite duboko i prihvatite mahane i vrline drugog. Jedan od najljepših primjera u islamskoj historiji je priča o Ibrahimu, a.s., i Hadžeri, kada su išli na Saffu i Mercu. Ona je podržala svog muža bez ikakve sumnje i čekala ga u planinama sa novorođenčetom. Njeno povjerenje u Allaha, dž.š., ju je učinilo džennetlijkom.

Na kraju, kada cijeli svijet izgleda kao jedno usamljeno mjesto, tvoj supružnik će uvijek biti tu. On ili ona su „tvoja srodna duša“, stoga, bori se za njega i uvijek ga cijeni. Oni su od iste vrste kao i vi, kao što je Allah dž.š. učinio brak polovicom vjere, a Poslanik, s.a.v.s., ga učinio dijelom svoga sunneta.

Autorica: Kulsoom Hussain
Za Akos.ba preveo: Nedim Botić

Related Articles

Back to top button