Islamske teme

Ulazak u nužnik sa lančićem na kojem je privjesak sa mjesecom i zvijezdom, nošenje končića protiv uroka

PITANJE: Selam alejkum! Nosim lančić s privjeskom mjesec i zvijezda, a drugarica je negdje pročitala da se s tim ne bi trebalo ići u toalet, pa me zanima da li je to stvarno istina? Također, nosim končić oko ruke koji je protiv uroka, ustvari na njemu je kao nešto naučeno, pa sam čula da je i to grijeh nositi? Svako dobro!

ODGOVOR: Alejkumu selam! Što se tiče ulaska u nužnik sa lančićem na kojem je privjesak sa mjesecom i zvijezdom, treba da znate da je to potpuno dazvoljena stvar. Gledano s islamskog aspekta, simbol mjeseca i zvijezde u islamu nema nikakvu svetost.

Što se tiče nošenja končića oko ruke s ciljem zaštite od uroka, to je strogo zabranjen čin. Vezivanje končića, hamajlija, talismana, zapisa veoma je opasna stvar, može biti veliki širk, a to je najveći grijeh koji čovjek može počiniti, a koji Uzvišeni Allah neće oprostiti nikome ko umre a nije se pokajao od njega, kao što može biti mali širk, a koji je nazvan “mali” samo da bi se razlikovao od velikog, a to nikako ne ukazuje da je to mali grijeh, već je mali širk veći grijeh od drugih velikih grijeha.

Kada je vezivanje spomenutih stvari veliki, a kada mali širk?
Islamski učenjaci kazali su da je nošenje hamajlija, talismana, zapisa – mali širk ako ih čovjek nosi s ubjeđenjem da su uzrok koji Allahovom voljom čuva od uroka i džinna, zato što je to smatranje nečega uzrokom čija djelotvornost nije potvrđena šerijatskim argumentima. Ako bi čovjek nosio hamajlije, talismane sa ubjeđenjem da oni sami po sebi čuvaju od štete i pribavljaju korist bez Allahove volje, onda bi se to smatralo velikim širkom.

Stoga, vama je obaveza da odmah skinete spomenuti končić, da se istinski pokajete Allahu od toga. Imam Muhammed ibn Abdul-Vehab u svojoj čuvenoj knjizi “Kitabut-tevhid” (a koja je sa jednim od komentara prevedena na bosanski jezik, pod nazivom ”KNJIGA TEVHIDA I RADOST PRAVOVJERNIH”) govorio je u nekoliko poglavlja o spomenutoj tematici (od 85. str. pa dalje) koja je nažalost velika nepoznanica mnogim muslimanima današnjice.

Stoga, od srca vam savjetujem da se potrudite i nabavite sebi tu knjigu, te da se educirate u pogledu spomenutih propisa. Ako ne budete mogli da nađete spomenutu knjigu na tržištu, onda je možete naći besplatno u elektronskoj formi, pod spomenutim nazivom. A Allah najbolje zna!

Dr Pezić Elvedin

Izvor:n-um.com

Related Articles

Back to top button