Islamske teme

Utjecaj svađa na psihičko i fizičko zdravlje supružnika

Ponekad vam se može učiniti kao da je vaš brak emocionalni ringišpil. Neka nesmotrena riječ ili nenamjerno djelo su često puta dovoljni da se raspali plamen svađe i razdora. Pitam vas, kako se osjetite nakon takvog jednog sukoba? Veoma negativno, zar ne? Ovakve teške emocije i misli nesumnjivo ostavljaju posljedice i one su tihi ubica. Bračni parovi koji se često svađaju imaju znatno veće šanse da obole od srčanih oboljenja, visokog holesterola, stomačnih i kožnih bolesti. Kao što kaže dr. Aid El-Karni: “Čovjek ne dobije čir od onoga što jede, VEĆ OD ONOGA ŠTO NJEGA JEDE.”

S druge strane, harmoničan brak dovodi do smanjenja stresa, više radosti i uživanja u životu i smanjuje šanse za obolijevanje od teških bolesti. Stoga, se isplati potruditi da vaš brak bude primjer harmonije i ljubavi. Moramo znati i da su nesuglasice sastavni i neizbježni dio SVAKOG BRAKA. A uspješni parovi su oni koji nauče kako da smireno i s poštovanjem rješavaju nesuglasice i riješe konflikte, poštujući pritom preporuke iz Kur’ana i sunneta Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi we sellem.

PRAKTIČNI SAVJETI ZA RJEŠAVANJE BRAČNIH SUKOBA

1. Vaš brak je direktno povezan s stanjem vašeg imana. Ponavljam, kad se posvađate, ne zaboravite da supružnik nije vaš neprijatelj. Šejtan je vaš zajednički neprijatelj. Prokletnik želi da imate belaj za belajem, a sve počinje od nazigled “sitnica”. Liječite svoj iman. Vratite se Allahu. Gledajte na bračnog partnera kao na Allahov dar vama. I vidjet ćete da će vaš brak procvjetati, uz Božiju pomoć.

2. Male nesuglasice znaju biti pogubne po oba partnera (a i njihovu djeci, i porodicu), a da ne spominjemo štete od velikih svađa! Muž ode na posao još pod dojmom sukoba. Na poslu mu ništa ne polazi za rukom i čitav mu je dan upropašten. I vraća se kući, gdje ga opet čeka problem. Za vrijeme njegovog odsustva, žena “kuha” od muke, i samo čeka njegov povratak da “mirno i civilizovano kao odrasli ljudi” riješe problem. Da biste sačuvali sebe i svoje najbliže od ovakvih situacija, zašto se slijedeći put ne biste potrudili da riješite problem prije nego se raziđete za obavezama? Pobijedite svoj nefs i pomirite se s bračnim partnerom što prije.

3. Fokusirajte se na dobre strane vašeg braka. Poradite na vašoj bliskosti. Provodite vrijeme zajedno, zabavljajući se i zahvaljujući se Svevišnjem na svemu što vam je podario.

4. Svakodnevno razgovarajte međusobno, i to s ljubavlju i poštovanjem. Nemojte da zajednički život bude borbeno polje i mjesto sukoba. Nastojte da imate razumijevanja i za želje drugih, i ponašajte se prema njima onako kako bi voljeli da se i oni prema vama ophode.

Nedim Botić, prof.
Izvor:n-um.com

Related Articles

Back to top button