Islamske teme

Vrijednost posta šest dana mjeseca Ševvala

Mubarek mjesec ramazan je iza, a Ševval ispred nas!

Ramazan je upravo mjesec velikog poticaja, da u ibadetu Allahu dž.š., budemo tokom čitave godine i tokom čitavog zivota, jer Uzvišeni Allah kaze: إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنتُمْ تُوعَدُونَ – “Onima koji govore: „Gospodar naš je Allah“ pa poslije ostanu pri tome – dolaze meleki‘ “Ne bojte se i ne žalostite se, i radujte se džennetu koji vam je obećan.” (Fussilet, 30)

Pojašnjavajući ovaj ajet-i-kerim hfz Ibn Kesir u svom Tefsiru kaže: Muslim u svom Sahihu, i Nesaija bilježe od Sufjana ibn Abdullaha es-Sekafija da kaže: „Rekao sam: ‘O Allahov Poslaniće, reci mi o islamu rijeci o kojima necu pitati poslije tebe nikog.’ Reci: ‘Vjerujem Allaha, a zatim na tom ustraj‘ – reče a.s. Upitao sam: ‘O Allahov Poslaniće, čega se najviše plašiš za mene?’ I uzeo je Allahov Poslanik za vrh svog jezika i rekao: ‘Ovog.’” Dakle, jednom kad’ se vjera iskreno i snažno prihvati, pa poslije ostane pri tome, istrajno, kazuje se: “Ne bojte se i ne žalostite se, i radujte se džennetu koji vam je obećan.” Samo treba istrajati na pravom putu i dobrom djelu!

Allah dž.š., traži od Poslanika a.s., da bude ustrajan, a da takvi budu i vjernici: فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ وَمَن تَابَ مَعَكَ وَلاَ تَطْغَوْاْ إِنَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ „Ti idi pravim putem, kao što ti je naredeno, i nek tako postupe i vjernici koji su uz tebe, i obijesni ne budite, jer On dobro vidi ono što radite!” (Hud, 112)

Dakle, ovdje u ova dva ajeti-kerima nađosmo odgovor na pitanje; šta poslije ramazana? Odgovor je više nego jasan; iskreno i snažno vjerovati, ići pravim putem, putem islama i dobra djela činiti!

Ovdje treba podsjetiti vjernike na šejtanovu posebnu agresivnost, napade i upornost, posebno poslije ramazana, jer to je šejtanova, predvođena Iblisom, kontra ofanziva na vjernike!

Kontinuitet u dobru mora da bude naš trajan zadatak, a Poslanik a.s., kaže: „…Znajte da je Allahu najdraže ono djelo u kojem čovjek ustraje, makar ono i neznatno bilo.” (Buharija, Muslim, Nesai)
Jednom kada su upitali Aišu, r.a., o Poslanikovim, a.s., aktivnostima, o­na je odgovorila: “Osnovna odlika svih njegovih djela bila je kontinuitet.”

Uzvišeni, Allah, u Kur’anu kaže: “…festebikul khajrat…” – “…i takmičite se u činjenju dobra!” (El-Bekare, 148.)

Uzvišeni Allah poznavajući svoje robove, poziva i upozorava: يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ وَمَن يَتَّبِعْ خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ فَإِنَّهُ يَأْمُرُ بِالْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ “O vjernici, ne idite šejtanovim stopama! Onoga ko bude išao šejtanovim stopama on će na razvrat i odvratna djela navoditi. …” (En-Nur, 21)

Pojašnjavajući ovaj ajet-i-kerim hfz Ibn Kesir kaže: „O vjernici, ne idite šejtanovim stopama!“, tj. njegovim putevima, „Onoga ko bude išao šejtanovim stopama on će na razvrat i odvratna djela navoditi“ Ovo je upozorenje izraženo krajnje rječito i lijepo: „šejtanovim stopama!“, svaka neposlušnost i grijeh je hodanje šejtanskim stopama.

Oni koji nalaze zadovoljstvo u ibadetu; dobru i dobročinstvu i poslije ramazana – znak je to čestita srca i duše, znak je to da im je post primljen. Zato je kazano, ako želite vidjeti jel’ vam primljen post, namaz, hadž, zekat – pogledajte vaše ponašanje poslije toga. Tu čete naći odgovor!

Vrijednost posta u Ševvalu

Da bi održali kontinuitet u dobru, Muhammed a.s., nas savjetuje da poslije Ramazana postimo još šest dana u Ševalu, jer je to ravno postu čitave godine: Poslanik, a.s., u hadisu veli: “Allah, dž.š., za dobro djelo daje desetorostruku nagradu. Ko isposti mjesec ramazan, kao da je postio deset mjeseci, a post šest dana poslije ramazana (nakon Bajrama – u mjesecu ševvalu) upotpunjuje godinu (kao da je postio cijelu godinu).”

U drugom hadisu koji prenosi Ebu Ejjub el-Ensari, r.a., Poslanik a.s., kaže: “Ko isposti ramazan i nakon njega još šest dana mjeseca ševvala, kao da je cijelo vrijeme postio.” (Muslim, Tirmizi, Ebu Davud, Ahmed i Ibn Madždže)

Šest dana ševvala se može ispostiti uzastopno i zaredom na početku ševvala (nakon Bajrama) ili pojedinačno u toku ovog mjeseca.

Post šest dana ševvala biva kao čin zahvale na ukazanu blagodat oprosta svih grijeha, blagodat bajramske radosti itd. Rekosmo, navika i ustrajnost u postu nakon posta mjeseca ramazana je veoma lijep znak da je primljen post ramazana, jer u životu mu’mina – ibadeti ne prestaju završetkom ramazana.

Aiša, r.a., kaže: “Allahov Poslanik, a.s., je toliko postio (dobrovoljni post) da bi se reklo: Nikada ne prekida post, a nekada nije postio (dane dobrovoljnog posta), da bi se moglo reći: On ne posti (te dane). Ja nisam primjetila Allahovog Poslanika, a.s., da je postio kompletan mjesec dana, osim mjeseca ramazana, a nisam zapazila da je pored njega više postio od mjeseca ša’bana.”

Sjetite se dobrog Allahovog roba i poslanika – Davuda, on je jedan postio a drugi se hranio. Davudov, a.s., post. Vjerovjesnik, a.s., veli: “Allahu najdraži post je post Davuda, a.s. – postio bi svaki drugi dan..” (Buharija i Muslim u svojim “Sahihima”)

Sjetite se i drugih oblika dobrovoljnog posta. Post na dan Arefata (deveti dan zu-l-hidždžeta, uoči Kurban-bajrama) i post “bijelih dana” (to je post svakog trinaestog, četrnaestog i petnaestog dana u hidžretskom mjesecu). Ebu Katade, r.a., prenosi od Poslanika, a.s.: “Post tri dana svakog mjeseca i ramazan do ramazana je poput neprestanog posta. Post Arefata briše grijehe protekle i dolazeće godine, a post Ašure briše grijehe protekle godine.” (Muslim, Tirmizi, Ebu Davud i Nesai)

Mi, svakako, možemo izabrati to što je lakše za nas. I ono malo što učinimo neka bude iskreno i u Ime Allaha, a Allah sve vidi i ništa mu nije sakriveno!

Smisao i svrha današnje hutbe je da budemo istrajni u vjeri, dobrom djelu i na pravom putu.

Gospodaru, molimo Te, ojačaj nam uputu, osnaži imam, omili islam i daj da

budemo ustrajni i izdržljivi na Pravom putu u zadovoljstvu Tvome, amin!.

Hatib: Zekerijah-ef. Čajlaković

rijaset.ba
Izvor:akos.ba

Related Articles

Back to top button