Islamske teme

Zabranjeni, haram, spolni odnos kvari ljubav

Ono što će donekle usuglasiti dva oprečna mišljenja (onih koji kažu da spolni odnos uništava ljubav i onih koji kažu da spolni odnos ne uništava ljubav) jeste tvrdnja da zabranjeni spolni odnos, zinaluk, kvari ljubav i neminovno je da ta ljubav završi međusobnim neprijateljstvom i mržnjom obiju strana što će potvrditi i stvarnost, s kojom se svakodnevno susrećemo.

Svaka ljubav kojoj osnova ne bude ljubav u ime Uzvišenog Allaha završava se mržnjom i neprijateljstvom. Kako će biti tek onda ukoliko je povod ljubav jedan od najvećih mogućih grijeha-blud?Ovo je neprijateljstvo samo uvod u najveće neprijateljstvo koje će se između njih desiti na Sudnjem danu, a o kojem Uzvišeni Allah kaže:

“Tog će dana oni koji su jedni drugima bili prijatelji postati neprijatelji, samo to neće biti oni koji suse Allaha bojali i grijeha klonuli.”(Ez-Zuhruf,67)

MI ćemo , inšaAllah, spomenuti primjere onih koji su se u svojoj ljubav odrekli fizičkih užitaka bojeći se da njihova ljubav ne prestane i da se ne pretvori u neprijateljstvo i mržnju.Što se tiče dozvoljenog bračnog odnosa,, on samo povećava užitak ukoliko se učini na pravi način, jer će onaj koji voli kada okusi slasti voljene osobe, žuditi za njom ljubavlju koja nije prije toga postojala.

Zbog toga, ukoliko mladenci nisu imali prije braka iskustva u spolnom životu s nekim drugim osobama, njihova će ljubav poslije prvog bračnog odnosa biti tako jaka, da gotovo neće moći živjeti jedno bez drugog. To će biti ukoliko se ne desi nešto što će im pokvariti ljubav i prenijet je na neku drugu osobu. Onima što tvrde da spolni odnos uništava ljubav mi ćemo odgovoriti da strast i požuda prema voljenom ne brišu u potpunosti ljubav i ne gase njen plamen, nego je strast u datom momentu, neposredno poslije odnosa, oslabila, ali će se poslije nekog vremena opet vratiti.

To će se pokazati u slučaju da jedno od drugog budu odsutni. u slučaju da voljeni budu stalno jedno uz drugo, njihove će se duše smiriti. To je stanje svakog onoga ko posjeduje nešto do čega može doći u svakom trenutku, npr. do hrane, pića, odjeće, i tada tome ne pridaje naročitu pažnju. Ukoliko nije u stanju da dođe do toga, čežnja prema tome bit će veća i želja jača. Međutim, kada onaj koji voli pretjera u kontaktu s voljenom osobom, njihova se ljubav može pretvoriti u mržnju.

Izvor: “Uvođenje zaljubljenih u vrt ljubavi”, -Ibn Kajjim El-Džewzijje

Pripremio i obradio: Eldar Tutnić

Related Articles

Back to top button