Islamske teme

Zadnjih deset noći ramazan: Šest načina da izvučete najbolje iz njih

Odjednom, posljednji dio je pred vama a vi sebi ne možete pomoći osim da žalite nad onim što je moglo da se uradi i što ste željeli uraditi.
Ostalo je samo deset noći. Kako možete iz njih izvući najbolje?

1. Fokusirajte se na sadašnjost

Umjesto da žalite nad onim što ste propustili, fokusirajte se na ono što možete požnjeti. Zamislite da je ovih zadnjih deset dana mjesec ramazana iz početka. Uzbuđenje koje ste prvobitno osjetili, ciljeve koje ste zacrtali kada je dolazio- prenesite one emocije i prilagodite taj plan na ove posljednje noći.

2. Pronađite mir u svom umu i srcu

Vašem srcu je potrebno vremena da upije razmišljanje o veličini Allaha. Potreban mu je prostor da diše u duhovnosti i da izdahne pročišćenje. U ovih posljednjih deset dana, izdvojite tokom dana ili noći najmanej deset minuta da biste sami sjedili, privatno. Razmišljajte o ovom ajetu: Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten? (Sura Fussilat, 53) Zapitajte se – koji su dokazi u prirodi? Koji su dokazi u mom životu? Dopustite da snaga tog razmišljanja utječe na vaše srce i probudi ga iz sna.

3. Učite dovu kao očajni, slomljeni siromah

Razmišljajte o Zekerijji. On je vidio vansezonsko voće sa Merjem i shvatio je da kao što Allah može pružiti ovo voće za Merjem van sezone, On također mu može podariti dijete čak iako je star i ako je njegova žena neplodna (oboje van sezone). On je to shvatio i onda, strastveno, je odmah otišao i dovio. Pogledajte šta je njegova dova učinila. To je dova slomljene osobe, osobe u potrebi, osobe koja moli Allaha priznajući da je On Jedini koji poznaje potpuno situaciju u kojoj se nalazi i da je samo On Onaj koji može odgovoriti:

Kazivanje o milosti Gospodara tvoga prema robu Njegovu Zekerijjau, kad je on Gospodara svoga tiho zovnuo, i rekao: “Gospodaru moj, kosti su mi oronule i glava osijedjela, a nikada nisam, kad sam Ti, Gospodaru moj, molbu uputio, nesretan ostao. Bojim se rođaka svojih po krvi poslije mene, a žena mi je nerotkinja, zato mi pokloni od Sebe sina da naslijedi mene i porodicu Jakubovu, i učini, Gospodaru moj, da budeš s njim zadovoljan. (Merjem, 2-6)
Zekerijja je istakao svoju potrebu, prenio je svoje osjećaje u svoju dovu.

-Zapišite svoju dovu i naučite ono što je na spisku. Onda, promijenite svoju dovu iz pasivnog u moleći, očajni krik, krik osobe u potrebi: O Allahu! Pomozi mi! Ukoliko mi Ti ne pomogneš, ko će mi drugi pomoći! Ukoliko me Ti odbiješ, ko će me primiti? Ukoliko mi Ti ne odgovoriš, ko će mi odgovoriti? Nemoj me odbiti a da mi ne uslišiš dovu! Nemoj me ostaviti ni trenutka a da moja dova ne bude potpuno uslišena! O Allahu, odazovi mi se! Ja vjerujem u Tebe! Ti si El-Mudžib (Onaj koji se odaziva)! Allahu, budi uz mene! Dok ovih deset dana izmiče učinite da dova bude vaš prioritet broj jedan. Svake noći, učite svaku dovu sa svoga spiska. Pronaći ćete, inšaAllah, definitivno najveću od svih noći- Lejletul Kadr- čak iako budete učili dovu samo deset minuta tokom noći. InšaAllah, vaša dova će biti uslišena na najbolji mogući način za vas.

4. Učite/Čitajte Kur’an da bi se transformisali

Ukoliko zaostajete sa zacrtanim ciljem učenja Kur’ana i mentalno ste preopterećeni razmišljanjem koliko vam je potrebno da stignete, razmislite o mom lično iskustvu:

Prvi put sam osjetila ramazan kada sam sjedila u automobilu sa svojim roditeljima vozeći se u mesdžid na jaciju i teravih namaz. Bilo mi je 16 godina. Slušali smo Kur’an, učenje sure el-Mu’minun šejh Nasir el-Gamidija. Tada nisam znala ko je on niti šta slušamo, nisam Arapkinja i u to vrijeme nisam poznavala arapski jezik. Razumijela sam riječi poput Džennet i elhamdulillah, i još nekoliko pored njih. Nisam znala šta se uči, osim da slušamo Kur’an. Šejh Nasir je odjednom počeo da plače tokom svog učenja. Onda je počeo jače da plače. I dok su njegovi jecaji postali glasniji i kako je morao da prekine učenje mogli ste da čujete kako se njegov intenzivni plač odzvanja u plaču osoba koje su klanjale iza njega. Taj trenutak je toliko utjecao na mene. Bio je to bukvalno prvi put u mom životu kada je slušanje Kur’ana dodirnulo moje srce. Nisam imala pojma o čemu govori i pitala sam roditelje, da ih Allah nagradi, da mi kažu ono što znaju od značenja. Babo mi je kazao da ajeti govore o Ahiretu, Džehenemu kao i ljudima koje je Allah od njega sačuvao.

U tom trenutku, znala sam da želim da naučim napamet suru El-Mu’minun (prilično velika odluka imajući u vidu da nisam naučila ništa više od kako sam kao dijete išla na časove ame džuza), ali sam znala da želim da je razumijem jer me pogodilo do srži. Tako tog ramazana sam počela da učim suru napamet i da pamtim njeno značenje.

Nisam znala tedžvid, i jedva da sam mogla raspoznavati arapska slova (harfove) kada su spojeni. Ali, to je bio prvi put u mom životu, u ramazanu, da sam izabrala da radim na razumijevanju Allahovih, s.v.t., riječi. Od tada su moji naredni ramazani bili usmjereni na nastojanje da razumijem značenje ajeta. I to bukvalno razumijevanje je promijenilo moj život.

– Način na koji se često podstiče naš pristup Kur’anu u ramazanu jeste da ga proučimo od korice do korice makar jedanput. Često izgleda da je fokus postavljen samo na količini. Često vidimo veliki broj ljudi kako sa žarom uče ajete na arapskom, nekada uz velike poteškoće, a drugi put apsolutno bez razumijevanja, jednostavno samo da ga prouče u zadatom roku prije nego što dođe bajram. Učenje cijelog Kur’ana, jednom ili čak više, je blagoslov i čast i odlično sredstvo za stjecanje nagrade, mišljenja sam da se moramo približiti Kur’anu na osnovu onoga što on je stvarno- ovo je Knjiga koja treba da nas transformiše. Da nas inspiriše. Uputi. Da nas preporodi.

Ovog ramazana nemojte prići Kur’anu samo kao knjizi koju trebate na brzinu završiti u postavljenom roku. Čitajte/učite ga sa glađu onoga koji umire za hranom, sa divljačkim očajem davljenika koji je izvučen na vazduh.
Ovog mjeseca otvorite svoje srce ka razumijevanju Kur’ana, čitajte ga sa prijevodom, radite na njegovom razumijevanju. I kada ga razumijete, kada molite Allaha da otvori vaše srce prema njemu, kada vaša duša bude stalno žudila za njim, inšallah, izaći ćete iz ramazana sa dodirnutim srcem i transformiranim.

5. Udijelite sadaku svake noći

Čak iako se radi o 1 KM, izdvojite nešto svake noći. Nikad ne znate u kojoj će noći biti Lejletul Kadr! Ukoliko vam je neko drag preselio, nanijetite da udijelite u njihovo ime. Nemojte omalovažavati moć i najmanjeg vašeg dobrog djela. Imajte na umu riječi Ibn Kajjima:
“Možda ćete spavati dok na vratima Ahireta budu kucale desetine dova za vas od siromaha koje ste pomogli ili tužnih osoba koje ste usrećili ili uznemirenih osoba kojima ste donijeli olakšanje”.. Stoga nemojte potcjenjivati da činite dobro svima.

6. Uživajte u noćnom namazu

Ništa na cijelom svijetu nije ljepše od srca povezanog sa Allahom u namazu u posljednjoj trećini noći tokom zadnjih deset noći ramazana.
Naš Gospodar, s.v.t., se svake noći spušta na nama najbliže nebo i govori: ”Ima li ko da Me pozove, pa da mu se odazovem? Ima li ko da šta od Mene zatraži, pa da mu dam ? Ima li ko da Me za oprost zamoli, pa da mu oprostim ?” (Muttefekun alejhi)
Izdvojte vrijeme da biste klanjali makar dva rekata svake noći u koje ćete cijelo svoje srce predati Allahu na sedždi. Možete učiti dovu na sedždi na bilo kojem jeziku ukoliko ne govorite arapski. Čak i ukoliko je namaz kratak zbog posla koji vas očekuje narednog dana ili zbog toga što se vaša beba probudila i potrebni ste joj, učinite da noćni namaz bude vaše utočište.

Ako vam je 20 dana ramazan prošlo a da se niste osjećali adekvatno, kao da niste dovpljno uradili, kao da je ovo neuspješni ramazan- onda je zadnjih deset noći za vas!
Možda ne zaslužujemo slatkoću suza koje padaju iz ljubavi prema Njemu, niti osjećaj da nas Njegova Milost obaspe ali On je spreman da nam to podari.
Gospodaru, nismo dovoljno ibadetili ovog ramazan, niti smo spremni za ove noći. Ne zaslužujemo ono što od Tebe tražimo, ali mi to očajnički tražimo! A Ti VOLIŠ DA DAJEŠ! To si nam rekao u Svojoj Knjizi: Pozovite me, a Ja ću vam se odazvati! Tu smo, dozivamo Te! Molimo Te, odgovori nam! Dopusti da osjetimo ramazan u ovim noćima, omekšaj naša srca, približi nas Sebi, oprosti nam i odgovori nam! Učini da budemo od uspješnih!

Podsjetimo se:

Fokusirajte se na sada

Pronađite mir u svom umu i srcu

Učite dovu kao očajni, slomljeni siromah

Učite/Čitajte Kur’an da bi se transformisali

Udijelite sadaku svake noći

Uživajte u noćnom namazu

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisala: Merjem Amirebrahimi

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba
Izvor:akos.ba

Related Articles

Back to top button