Pitanja i odgovori

Zajedničko ulaganje u kuću i podjela

PITANJE:

Eselamu alejkum!

Želio bih da mi pomognete u vezi raspodjele imovine, ja sam sa ocem pravio kuću zajedno. Učestvovali smo 50%-50% i u sredstvima i u radu utrošenom da se napravi kuća. Za to vrijeme moja je sestra bila punoljetna i imala je stalno i dobro zaposlenje gdje i sada radi, ona nije ni u čemu učestvovala u izgradni te kuće iako je radila i zarađivala. Sada kada se je udala i dobila porodicu ona traži od nas svoj dio kuće. Molim Vas da nam pomognete da ovaj naš problem riješimo na islamski način.

Unaprijed Vam se zahvaljujem.

ODGOVOR:

Neophodno je da dodatno pojasnite slijedeće: Da li je otac s kojim ste pravili kuću živ, da li postoji usmeni ili pismeno dogovor o učešću u izgradnji i vlasništvu nad izgrađenim, da li ima još nasljednika (supruga vašega oca, njegovi roditelja, druga njegova djeca itd.) da bi odgovor bio precizniji.

Dodatna objašnjenja:

Moji i otac i majka su živi i mi živimo zajedno u kući. Dogovor ne postoji i sve se vodi na ocu što smatram ispravnim, dok je otac živ da se sve vodi na njemu. Moj otac nema roditelja, a ja imam samo jednu sestru.

ODGOVOR:

Teško je dati rješenje ovoga slučaja sa strane, jer je potrebno znati sve relevantne činjenice, čuti sve strane u eventualnom sporu, pa onda dati prijedlog rješenja. U ovom slučaju, možemo Vam samo savjetovati da razgovarate o tom pitanju sa ocem i majkom, a potom i sa sestrom i da pokušate iznaći pravedno rješenje i nagodbu koja neće poremetiti rodbinske veze, jer je čuvanje rodbinske veze važnije od materijalnih dobara.

islamskazajednica.ba

Related Articles

Back to top button