Pitanja i odgovori

Zaljubljena u momka pravoslavne vjeroispovijesti

PROBLEM: Selam alejkum! Već godinu dana zaljubljena sam u mladića pravoslavne vjeroispovijesti. Dugo se poznajemo, a također i naše porodice. Moji roditelji, prije svih moja mama, nikad se ne bi složili da budem u vezi s tim mladićem. Ona svaki dan vrijeđa njih, ne poštuje ništa i zbog toga ja budem depresivna. Zatvorim se u sobu i plačem, a ona uvijek govori da sam ja luda. Ja samo ne volim nepravdu, ne volim kad se ne poštuju drugi ljudi. Svi smo mi ljudi… Ja se borim sama sa sobom, meni dan započne tim mislima, tj. nemam volju ni za šta… Je li grijeh što ga volim i što on mene voli? Šta da radim?

SAVJET: Draga moja sestro, prvo da te lijepo poselamim i zahvalim ti za ukazano povjerenje. Znaš, ni ja nisam, kada sam bila djevojka, često puta razumjela svoju majku, i mislila sam da pretjeruje što se toliko zaštitnički ponaša prema meni, sve dok i sama nisam dobila svoje kćerkice. Sad vidim da sam ja i ”gora” od nje. ? A sutra ćeš se i sama uvjeriti u to, kad dobiješ svoju dječicu, ako Bog da. Zato, ne zamjeri svojoj majci, jer ona to čini samo iz velike ljubavi, ogromne brige za tebe i zato što ona stvari može sagledati zrelije i iz onog ugla iz kojeg ti trenutno ne možeš.

Iskreno, ne mogu ti reći da je uredu to što radiš, jer nije. Znaš, ljubav prema Onome koji nas je stvorio, Kome će se naše duše vratiti i od Koga ovisi naše mjesto u vječnosti je mnogo preča od ljubavi Njegovih stvorenja. Ljudi nas danas vole, sutra mrze, danas su zadivljeni nama, a sutra nas ostave jer im se neko drugi više svidio, a On, Milostivi i Svemogući, bdije nad nama od našeg stvaranja u stomacima naših majki, i tako će biti, cijelu vječnost. Sve što imamo, to je milošću Njegovom. Ništa mi sami zaslužili ni postigli nismo, sve je to od Njega i Njegovog davanja, milosti prema nama. Pa zar jedan smrtnik može biti preči od Njega, jedan smrtnik koji čak se Njemu i ne klanja?!

Možda ti ovo sad grubo zvuči, ali drukčije ne mogu da ti dočaram ozbiljnost tvoje situacije. Znaš mila, kada nešto ostavimo radi Allaha, Allah nam to zamjeni i nadoknadi mnogo boljim. Allaha mi je istina ovo što ti pišem i mnogo puta sam se na svojoj koži uvjerila u to. To je obećanje od našeg Gospodara. On će nadomjestiti svome robu onako kako je najbolje i kako on ni sanjati nije mogao.

I znaš, ne možemo očekivati sreću u životu ako činimo ono što je Allahu mrsko, a zasigurno Mu je mrsko i nije zavoljan time da jedna muslimanka bude i zabranjenoj vezi sa onim ko ne voli Allaha i nije Mu pokoran. Ne možemo očekivati mir u duši. Taj momak je tebi iskušenje, veliko iskušenje, a na tebi je da iziđeš kao pobjednik iz tog iskušenja, inšallah. Isplatit će ti se, vidjet ćeš. I na ovome i na onome svijetu.❤

Allaha molim da te učvrsi na Svome putu i pomogne da odabereš ono što je dobro za tebe i tvoju vjeru!

Ummu Sara Žužić

Related Articles

Back to top button