Zdravlje

ZAŠTO ISTA VODA ZA ČAJ ILI KAFU NE SMIJE DVA ILI VIŠE PUTA PROKUHATI?

Jutarnje ispijanje kafe ili čaja uobičajeni je ritual mnogim ljudima.

Dok jedni vole tom ritualu posvetiti čak i nekoliko sati na posebnom mjestu, drugi koji nemaju taj luksuz samo u brzini pripreme svoj omiljeni napitak i obično ga piju na putu do posla, hodajući ili u automobilu.
Ako ste jedni od tih kojima ujutro uvijek nedostaje vremena vjerojatno vam se često puta dogodilo da u žurbi stavite vodu za kafu i čaj da prokuha i dok ste obavili niz drugih stvari shvatili ste da je voda već odavno došla do točke kuhanja, a ako ju prokuhavate na šporetu već je onda vjerojatno i većim dijelom isparila.

U tom slučaju većina nas samo ulije novu vodu u onu već prokuhanu ili samo ponovno upali kuhalo kako bi voda iznova prokuhala.

Međutim, stručnjaci tvrde da je ova navika izuzetno štetna i da je se moramo riješiti što prije. Čak i zdravi minerali na ovaj način postaju štetni, što se jasno vidi na primjeru kalcija koji na ovaj način stvara kamenac.

Istraživanja pokazuju da se duplim kuhanjem arsen, nitrati i fluor iz vode povećavaju, što je jako štetno za organizam, prenosi Agrosvijet.
Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button