Islamske teme

Zašto muslimani poste Ramazan? Objašnjenje za nemuslimane

Svakog Ramazana, muslimani diljem svijeta prakticiraju post od zore do zalaska sunca. Post je važan dio islamske vjere i predstavlja jednu od pet temeljnih dužnosti. Post nije samo duhovna obveza, već ima i mnogobrojne zdravstvene benefite.

Post u Ramazanu je poznat po tome što se tijekom posta ne jede ili pije ništa od zore do zalaska sunca, za razliku od postova nekih drugih religija gdje se npr., ne jede meso i sl. Međutim, post uključuje i suzdržavanje od svih vrsta loših navika, uključujući pušenje, konzumiranje alkohola i droga.

Iako djeluje rigorozno i teško, zapravo su mnoge dobrobiti ovog posta, a nakon samo nekoliko dana post postaje znatno lakši. Jedan od najvažnijih zdravstvenih dobrobiti posta u Ramazanu je da pomaže u čišćenju tijela. Tijekom posta, tijelo se čisti od toksina koji se nakupljaju u tijelu kao rezultat loših prehrambenih navika. Kada prestanemo jesti i piti tijekom posta, tijelo troši pohranjene kalorije kako bi održalo funkcije organa, što dovodi do gubitka težine.

Pored gubitka težine, post u Ramazanu također može poboljšati krvni tlak i razinu kolesterola. Istraživanja su pokazala da su osobe koje prakticiraju post u Ramazanu imale smanjen krvni tlak i niže razine kolesterola. Također se vjeruje da post može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Post u Ramazanu također poboljšava razinu šećera u krvi. Kada se prakticira post, tijelo smanjuje proizvodnju inzulina, što pomaže u smanjenju razine šećera u krvi. To je posebno korisno za osobe s dijabetesom tipa 2.
________________

Kao što možemo vidjeti, post u Ramazanu ima mnoge zdravstvene koristi. Međutim, post nije namijenjen samo poboljšanju zdravlja, već prvenstveno duhovnom rastu. Kada se prakticira post, muslimani se fokusiraju na svoju duhovnu stranu i povećavaju svoju svijest o Bogu. To je vrijeme kada se muslimani prisjećaju važnosti milosrđa, ljubavi i brige za druge. Uz sve to, gradi se i jača disciplina.

Uz sve ovo, post u Ramazanu ima i socijalnu korist. To je vrijeme kada se obitelji i prijatelji okupljaju i zajedno dijele obroke. Muslimani često organiziraju iftare, obrok koji se jede nakon zalaska sunca tijekom Ramazana. Iftari su često velika društvena okupljanja, gdje se ljudi druže i dijele iskustva tijekom posta. Također, dok čovjek posti, može barem nakratko razumjeti ljude diljem svijeta koji gladuju i koji prisilno poste zbog siromaštva.
_______________

Danas je proširen pojam autofagije, za koju možemo reći da je samo znanstveni dokaz koristi ramazanskog posta

Michael Mosley je 2012. objavio TV dokumentarac „Jedi, posti i živi duže“ i objavio svoj bestseler „Brza dijeta“, a oboje je na osnovu koncepta 5:2 isprekidanog posta. Mosley je britanski televizijski novinar, producent, voditelj i bivši liječnik koji je radio za BBC od 1985. Vjerojatno je najpoznatiji kao voditelj televizijskih programa o biologiji i medicini.

Stručnjaci su također ustanovili kako ograničavanje unosa hrane tokom dana može pomoći u prevenciji zdravstvenih problema kao što su visoki kolesterol, srčana oboljenja i gojaznost, te u poboljšanju mentalnog zdravlja. „Kada ne konzumira hranu, naše tijelo se može fokusirati na uklanjanje toksina pošto se probavni trakt odmara. Post omogućava želucu da se očisti i ojača. Također može stimulirati proces zvan autofagija u kojem se ćelije čiste i uklanjaju oštećene i opasne čestice“, istakla je i nutricistica Claire Mahy.

Naučnici su također izučavali povezanost dijete, zdravlja želuca i mentalnog zdravlja i, kako je Mosley objasnio, post može dovesti do oslobađanja BDNF-a (brain-derived neurotrophic factor, neurotrofni faktor izveden iz mozga) u mozgu.

„Pokazalo se kako on štiti ćelije mozga i može dovesti do smanjenja depresije i nervoze, kao i opasnosti od razvoja demencije“, dodaje Mosley. Nakon svega možemo zaključiti da su istraživanja o autofagiji i sama autofagija, samo znanstveni dokaz mnogobrojnih koristi potpunog posta u određenom periodu, odnosno posta kakav je ramazanski.

Mnogi poste radi boljeg fizičkog izgleda, bistrine uma i zdravlja, a mi muslimani prvenstveno postimo jer želimo Božje zadovoljstvo, svjesni da je sve što nam je propisano dobro po nas.

Izvor:n-um.com

Related Articles

Back to top button