Islamske teme

ZAŠTO TREBAMO POŠTOVATI ŽENE! NEKI OD RAZLOGA KOJI ĆE VAS NATJERATI NA RAZMIŠLJANJE

ZAŠTO TREBAMO POŠTOVATI ŽENE! NEKI OD RAZLOGA KOJI ĆE VAS NATJERATI NA RAZMIŠLJANJE.

Neki muškarci skloni su tome da se naljute ako se žena požali na bol ili joj se promijeni psihičko stanje, a on uopće ne zna da je menstrualni ciklus zapravo krvarenje koje može prouzrokovati smrt.

Tokom menstruacije javlja se sljedeće:
1. Usporavanje plusa
2. Snižavanje temperature tijela
3. Snižavanje krvnog pritiska
4. Zadržavanje soli u tijelu što dovodi do nabubravanja nekih žlijezda (štitna), dovodi do otežanog disanja i tromosti u probavnom sistemu
5. Otežano disanje
6. Tupost osjetila i ljenost organa
7. Glavobolja i slabljenje živaca

Zbog toga je šerijat, tokom menstrualnog ciklusa, oslobodio ženu od obavljanja tri od pet stubova islama, a to su stubovi za čije obavljanje je potreban napor; namaz, post i hadž. Jer samo činjenja ruku’a vodi ka smanjenju krvnog pritiska što može dovesti njen život u opasnost.
Pa ako ju je vjera oslobodila 75% dužnosti tokom tog perioda, šta si ti učinio za nju?!

Neki muškarci skloni su tome da se naljute ako se žena požali na bol ili joj se promijeni psihičko stanje, a on uopće ne zna da je menstrualni ciklus zapravo krvarenje koje može prouzrokovati smrt. Žena je tokom cijelog ciklusa izložena općem opadanju pritiska, što dovodi njen život u opasnost prilikom umora ili šoka.
Sve su to patnje žena tokom njihovog života, a da ne govorimo o bolu, umoru i lošem raspoloženju. Šta onda tek reći o trudnoći i porođaju??? Dijete doji i crpi kalcij iz majčinih kostiju i zubi da bi odraslo, stavilo nogu na nogu i reklo: ”Žena ima pola pameti!” Zar se nisi upitao kako se tvoja pamet upotpunila?!

Priredila: Merjem H. Kapo, Sarajevo

Akos.bA

Related Articles

Back to top button