Zdravlje

ZAŠTO TREBATE JESTI SUHO GROŽĐE? BROJNE SU PREDNOSTI

Grožđice su sušeno grožđe koje se dobija procesom sušenja svježeg grožđa tokom kojeg se voda uklanja iz grožđa, ostavljajući suhe i slatke bobice koje predstavljaju zdravu namirnicu koja ima niz ljekovitih svojstava.

Zbog dugog roka trajanja ove male vitaminske bombe od davnina se koriste kao izvor energije na dugim i napornim putovanjima – bile su obavezne na brodu Kristifora Kolumba, davale su energiju Robertu E. Piriju tokom pohoda na Sjeverni pol, astronautu Skotu Karpenteru u svemiru 1962. godine, te vojsci generala Hanibala kod prelaska preko Alpa.

Danas su najviše cijenjene zbog lijepog ukusa i povoljne cijene, a odličan su izvor kalcijuma, željeza, mangana, magnezijuma, bakra, flora i cinka, te vitamina B kompleksa: tijamina, riboflavina, piridoksina i folne kiseline.

Zdravstvena prednost

Energija u malom pakovanju: Grožđice su koncentrisani izvor energije zahvaljujući visokom udjelu prirodnih šećera poput glukoze i fruktoze. Ove sočne bobice odličan su međuobrok za brzo podizanje nivoa energije.

Antioksidativna moć: Bogatstvo antioksidansa, poput polifenola, flavonoida i antocijanina, čini grožđice snažnim saveznikom u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u tijelu.

Podrška probavi: Sadržaj prehrambenih vlakana u grožđicama podržava zdravlje probavnog sistema. Vlakna poboljšavaju probavu, podstiču redovnu stolicu i mogu smanjiti rizik od probavnih problema poput zatvora.

Kontrola krvnog pritiska: Visok sadržaj kalijuma u grožđicama igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca i regulaciji krvnog pritiska, a redovna konzumacija može pomoći u održavanju ravnoteže elektrolita.

Podrška kognitivnim funkcijama: Antioksidativna svojstva grožđica povezana su s poboljšanom kognitivnom funkcijom, podržavajući zdravlje mozga i smanjujući rizik od neurodegenerativnih bolesti.

Njega kože: Vitamin C, prisutan u grožđicama, važan je za proizvodnju kolagena i održavanje zdravlja kože, a redovna konzumacija može doprinijeti blistavosti i zdravlju kože.

Obogaćivanje mineralima: Grožđice pružaju esencijalne minerale poput željeza, bakra i mangana, ključnih za formiranje crvenih krvnih zrnaca, podršku imunološkom sistemu, te regulaciju metabolizma.

Zaštita očiju: Antioksidansi poput luteina i zeaksantina u grožđicama podržavaju zdravlje očiju, štiteći ih od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.
Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button