Islamske teme

Želiš da ti se dova primi – pogledaj ovo

Uwais, iako je bio od Tabi’ina i nije nikad vidjeo Poslanika (salAllahu alayhi wa sallam)… Poslanik je ukazao na velicinu njega kao covjeka pa je posavjetovao ‘ Umara ibn Al – Khatab (radhiAllahu anhu) da, ako Umar (Drugi Halifa Omer) vidi Uwaisa…Umar treba pitati Uwaisa da on (Uwais) cini dovu Allahu za oprost Umara I drugih Muslimana.

Hadis je malo duzi ali pred kraj hadisa ide ovako:

Asir ibn Djaabir radhiAllahu`anhu prenosi :

Kad god bi ljudi dolazili iz Jemena, `Umar radhiAllahu`anhu bi ih pitao: “Da li je Uwais al-Qarni među vama?” Nakon godinu dana, Uwais je se pojavio.

On je rekao: “Jesi li ti Uwais al-Qarni?”

Uwais je rekao: “Da.”

Umar je nastavio,” Od Muraad, pa onda Qarn plemena?”

Uwais je rekao:”Da.”

Umar je potom pitao: “Da li te je nekada mučila bolest Guba i sva ti je koža zarasla, osim jednog dijela koliki je jedan dirhem (dinar)?”,

Rekao je Uwais: “Da.”

Umar na kraju upita:”Imate li majku (koja je živa)?”

Uwais je rekao:”Da.”

Umar je tada rekao: ” Čuo sam Allahovog Poslanika da je rekao, ‘Uwais ibn Aamir će doći ka vama iz Jemena, od Muraad, a zatim iz Qarn plemena. On je jednom patio od Gube i koža mu je sva ozdravila, osim za onoliko koliko je jedan dirhem….On ima majku, i on nju tretira ljubazno I sa postovanjem. Kada bi se on zakleo Allahom za nesto (u prevodu trazio od Allaha) Allah bi odmah ispunio njegovu molitvu. Ako možete I dobijete sansu, tražite da on (Uwais) traži oprost za vas.”

Umar zatim zatraži od Uwaisa:”Pitaj Allaha da oprosti meni.”

Uwais al-Qarni to i učini.

(Sahih al-Muslim)

AVAZ ISTINE

https://www.youtube.com/watch?v=ss2QXc-OasE

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button