Islamske teme

Želite ostvariti svoje životne snove- Uspostavite vezu sa Kur’anom

Prvog dana kada sam upoznala moju učiteljicu Kur’ana u Kairu tokom časa ona mi je rekla: “Molim te, dovi za mene! Želim da se preselim u Saudijsku Arabiju! Želim da učim od učenjaka Kur’ana iz Saudijske Arabije! Želim da budem blizu Mekke i Medine, želim da obavim hadž!”Ona je već dobila visoke dozvole u Egiptu za svoj kur’anski rad i tražila je mjesto gdje je mogla nastaviti dalje sa svojim učenjem.

Nekoliko godina kasnije, dok je hodala ulicama Kaira jedna žena je zaustavila. “Halali”, žena je upitala- ‘Jesi li udata ili vjerena?” Moja učiteljica, iznenađena, je negativno odgovorila. Žena je nastavila, ‘Imam brata koji je hafiz Kur’ana. On radi u Saudijskoj Arabiji. Da li biste ti i tvoja porodica mogli da uzmete njega u obzir?” Moja učiteljica je bila iznenađena ali je oprezno nastavila razgovor sa ženom dok nije osjetila ugodnost. Sada, ona živi u Saudijskoj Arabiji sa svojim mužem i djecom, a njen život se vrti oko podučavanja Kur’ana i proširivanja njenog znanja. Baš onako kako je ona dovila za to.

Moja učiteljica Kur’ana nosi nikab. Njeno cijelo lice je skriveno od pogleda. Ova slučajna žena se nije zaustavila da je pita za bračni status jer je privukla njena ljepota. To nije bilo jer je opčinila njena boja kože. Iako je čudno i čak nesigurno da vam neki slučajni prolaznik priđe na ulici ipak je postojalo nešto što je privuklo ovu ženu ka mojoj učiteljici. Kao što je to jedna od mojih učiteljica objasnila- ‘Vrlo vjerovatno da se to dogodilo zbog njene veze sa Kur’anom”.
Mnogi od nas nastoje da stupe u brak, ili traže posao ili nastoje ući u neki određeni program ili nastoje se izliječiti od psihičke bolesti ili emotivne boli. Sjetite se moje učiteljice. Ona je molila Allaha da joj otvori vrata, i Allah je za nju otvorio vrata koja niko nije mogao zamisliti, a vrlo vjerovatno, da je to bilo zbog njene povezanosti sa Kur’anom.

Nije potrebno da se obavežete da ćete postati hafizi ili da ćete podučavati Kur’an. Samo je potrebno da imate konzistentan odnos sa Kur’anom. Bilo da ga slušate u automobilu ili dnevno pročitate po jednu stranicu sa prevodom- dolazi ramazan i to je šansa za vas. Potrudite se da postignete svoje ciljeve, ali također učinite da Kur’an postane dio vašeg akcionog plana. Pronađite odgovore na vaše životne probleme, na vaše životne snove, vaše životne ciljeve, u svojoj povezanosti sa Kur’anom.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisala: Merjem Amirebrahimi

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Related Articles

Back to top button