Islamske teme

Žena koja umre pri porođaju je šehid

Iznenadili su se kada su otkrili da se ženino tijelo nije raspalo i da se u kaburu osjeti ugodan miris“, stoji u članku dnevnih kuvajtskih novina na arapskom jeziku Er-Rai.

Stanovnici malog sela u Jemenu su ostali zapanjeni nakon što su otkrili da je tijelo jedne mlade žene koja je sahranjena prije 4 mjeseca ostalo netaknuto i da se iz njenog kabura širi miris, objavili su kuvajtski mediji u ponedjeljak, 2.9.2013.

Tijelo djevojke i druge kaburove u mezarju u selu Džafar u zapadnoj jemenskoj provinciji Ibb je ogolila jaka kiša koja je pogodila ovo područje, i prisilila stanovništvo da zajednički rade u popravku i ponovnom ukopu posmrtnih ostataka rahmetlija. “Iznenadili su se kada su otkrili da se ženino tijelo nije raspalo i da se u kaburu osjeti ugodan miris“, stoji u članku dnevnih kuvajtskih novina na arapskom jeziku Er-Rai. Svjedoci navode da su osjetili jak miris dok su prolazili pored njenog kabura, ali nisu očekivali da je tijelo netaknuto. Novine navode da je djevojka preselila na ahiret s 20-tak godina, i to u momentu dok se porađala.

________________________________________

Žena koja preseli-umre na porodu se smatra šehidom. Ebu Davud, Nesai, Ibn Madže i Malik su zabilježili hadis od Džabira ibn ‘Utbe r.a. da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, kazao ashabima: „’Koga vi smatrate šehidima?’ Kazali su: ‘One koji poginu u borbi na Allahovom putu.’ Kazao je Allahov Poslanik: ‘Sedam je (kategorija) šehida, osim onih koji poginu u borbi na Allahovom putu: onaj ko umre od kuge je šehid, utopljenik je šehid, onaj ko umre od stomačne bolesti je šehid, onaj ko strada u požaru-izgori je šehid, onaj ko strada u ruševinama je šehid i žena koja umre na porodu je šehid (po jednom tumačenju ovog izraza)“. Za

Za Sebil.eu piše: Nedim Botić

Related Articles

Back to top button