Vjera i životŽena i Islam

Žene su zvijezde na nebu i svjetiljke u tami

Dobra muslimanka je ona koja se lijepo ophodi prema svome mužu i koja mu je pokorna nakon pokornosti Uzvišenom Allahu. Allahov Poslanik Muhammed alejhi sselam hvali takvu ženu. Za njega je to ideal kojem svaki čovjek treba težiti. Kada su ga pitali koja je žena najbolja, rekao je: “Ona koja te obraduje kada je pogledaš i koja ti se ne suprotstavlja u onome što prezireš i pogledu nje i njenog imetka.”

Kada je objavljen ajet: “Oni koji zlato i srebro gomilaju…” Omer i Sevban radijallahu anhuma krenuše Poslaniku alejhi sselam. Omer r.a ga upita: “Allahov Poslaniče ovaj ajet je teško pao tvojim ashabima.” Poslanik alejhi sselam reče “Hoćeš li da ti kažem šta je bolje od gomilanja – dobra žena koja te raduje kada je pogledaš, posluša kada joj narediš i čuva tvoju čast kada si odsutan.”

Poslanik alejhi sselam ženin ulazak u Džennet stavlja u ravan sa zadovoljstvom njenog muža. Ummu Seleme radijallahu anha prenosi da je Poslanik alejhi sselam rekao: “Svaka žena koja umre a njen muž bude zadovoljan njom – ući će u Džennet.“

Budi takva žena i bićeš sretna!

Iz knjige Najsretnija žena na svijetu – dr Aid el Karni

Redakcijska obrada

Akos.ba

Related Articles

Back to top button