Pitanja i odgovori

Znate li čemu služi himalajska sol?

Himalajskoj soli često se pripisuju gotovo čudotvorna svojstva – navodno je to najzdravija sol na Zemlji.

Iskopava se u rudnicima u Pakistanu, u podnožju planinskog lanca Himalaja, a prepoznatljiva je po ružičastoj boji. Za himalajsku sol tvrdi se da je načišća na svijetu zato što potječe iz pramora (drevnog mora), a milijunima godina kristalizirala se unutar Himalaja zaštićena snijegom i ledom od bilo kakvih vanjskih utjecaja. Himalajska sol navodno ima najbolji omjer različitih minerala koji su u potpunosti očuvani zato što se sol proizvodi tradicionalnim postupcima bez industrijske prerade.

Pomaže protiv alergija?
Na “kilometarskom” popisu povoljnih utjecaja himalajske soli na zdravlje je antihistaminski (protualergijski) učinak, čišćenje i jačanje dišnog sustava, poboljšanje probave i detoksikacija. Također se smatra da himalajska sol poboljšava rad živčanog sustava i djeluje antistresno, da uravnotežuje krvni tlak i razinu šećera u krvi, da održava kosti čvrstima, pomaže kod reume i kožnih bolesti, jača libido…

Himalajska sol može se koristiti za inhalacije (kod upala sinusa, uha i grla), a blagotvorni su i oblozi te ispiranje otopinom himalajske soli, npr. kod upala očiju i afti u ustima.
Preporučuje se i nasipati sol na četkicu za zube te istrljati zube i desni.
Kupke od himalajske soli preporučuju se za detoksikaciju i lakše mršavljenje te kod kožnih bolesti.
Za pročišćenje kože pripravlja se piling od himalajske soli pomiješan s baznim i eteričnim uljima.
Tvrdi se da himalajska sol zagrijavanjem ionizira i pročišćuje zrak te da uklanja štetna elektromagnetska zračenja, pa su popularne svjetiljke i svijećnjaci koji se izrađuju od himalajske soli.
Himalajska sol također se koristi u kulinarstvu kao začin jelima.
Dok himalajsku sol neki proglašavaju supernamirnicom, drugi kažu da za to nema dokaza. Primjerice, na portalu Dokazi u medicini Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, navedeno je da pretraživanjem različitih baza znanstvene literature nisu pronađene studije o himalajskoj soli te da se tvrdnje o tome da je himalajska bolja od obične kuhinjske soli ne temelje na znanstvenim dokazima.

Foto: Shutterstock

Večernji.hr

Related Articles

Back to top button