Zdravlje

Znate li da sodu bikarbonu možete korisiti u zdravstvene svrhe

Soda bikarbona namijenjena je korištenju u kuhinji, najviše za pripremu jela od pečenog tijesta. Uz to, koristi se u kućanskim poslovima poput pranja veša, čišćenja kupaonice ili uklanjanja neugodnih mirisa.
Ovaj prirodni sastojak je toliko svestran da na mnogo načina može doprinijeti i vašem zdravlju. Donosimo vam osam načina kako soda bikarbona može poboljšati vaše zdravstveno stanje.

Pomoć za želučane probleme
Soda bikarbona neutralizira želučanu kiselinu pa se često koristi kod pojave žgaravice. Djeluje brzo nakon konzumiranja, a u nekim slučajevima pomaže pri ublažavanju bolnih i nelagodnih plinova.

Potrebno je pomiješati jedan decilitar mlake vode s pola čajne kašičice sode bikarbone, ali ne smije se piti prečesto zbog narušavanja ranoteže elektrolita i kiseline u organizmu, prenosi Klix.
Sredstvo protiv uboda

Pomaže i kod manjih iritacija kože, poput uboda insekata koji često uzrokuju svrbež ili bol. Napravite pastu miješanjem sode bikarbone s vodom.

Liječi prehladu

Napitak od sode bikarbone na brz način uklanja prehladu i čini vas poletnijim, dok kupka pomaže kod smanjenja temperature u tijelu. Potrebno je piti napitak tri dana, smanjujući dozu svaki dan.

Prvi dan se napitak pije svaka dva sata sa šest kašičica sode bikarbone, dok sljedeći dan smanjite dozu na četiri kašičice. Treći dan popijete napitak ujutro i navečer, a u vodu stavite dvije kašičice sode.
Izvor:haber.ba

Related Articles

Back to top button