Zanimljivosti

Znate li koliko traje vaš san?

Naučnici smatraju da ljudski san traje svaga 6 sekundi! Možete li zamisliti?! Razlog tome je glavni regulator za san, a to je podsvjest.

Čovjek nekad spava najtvrđim snom i sanja, naprimjer, da zvoni školsko zvono zvono, pa se probudi i shvati da mu zvoni telefon ili zvono na vratima.

To ne znači da podsvjest zna da će te neko zvati u tom trenutku, već ti velikom brzinom predočava neku scenu i integriše je u san, piše eebdaa.net.

San traje samo nekoliko sekundi ali ti podsvjest daje iluziju da sanjaš cijelu noć. Gdje je problem? U svijesti. Znate li zašto?

Zato što svijest izvršava zadane naredbe, a ona naravno ne zna da su to snovi. Zato kada, naprimjer, čovjek sanja da leti ili roni, podsvijest mora da reaguje inače bi se čovjek mogao ugušiti (ovo je naučna činjenica). Naprimjer, kada sanjaš da padaš sa stola svijest ti prikazuje stvarni utjecaj pada, a Božija je blagodat i milost da je ljudskom tijelu stvorio jednan aparat koji se zove „opuštanje mišića“ – svi tjelesni mišići se opuštaju tokom sna izuzev mišića dijafragme i očiju.

Znači ako, naprimjer, sanjaš da si Superman (ili Superwomen), aparat za opuštanje mišića će osigurati da ostaneš u krevetu, a ubrzo ćeš preći u neku dugu fazu sna ili ćeš se probuditi… Subhanallah!

Izvor: Akos.ba

Related Articles

Back to top button