Islamske teme

10 interesantnih činjenica koje niste znali o Kabi

O ljepoti, arhitekturi i umjetnosti utkanoj u kuće, ulice i džamije Mekke i Medine, napisana su brojna djela. U ovim danima, kada se sretni hodočasnici spremaju za putovanje svog života, donosimo vam manje poznate stvari vezane za izgradnju i održavanje Kabe. Interesantnim činjenicama o mjestu kojem svi žudimo, nastavljamo da nižemo biserje islamske umjetnosti.
10. Rekonstruirana je više puta
Kaba koju vidimo danas, naravno, nije ona ista Kaba koju su sagradili Poslanik Ibrahim a.s., i njegov sin Ismail a.s. S vremena na vrijeme, poslije prirodnih nepogoda i uništavanja od ruke čovjeka, trebala je biti obnovljena.
Naravno, svi znamo da je velika rekonstrukcija Kabe bila u vrijeme Muhammeda, a.s., prije nego što je on postao poslanik. To je bila prigoda u kojoj je Poslanik, a.s., spriječio veliko krvoproliće svojim brzim razmišljanjem da, koristeći platno, svako pleme može dignuti Crni kamen.
Od tada, svakih nekoliko stoljeća dešavala se velika ili prosječna rekonstrukcija. Posljednja renovacija se desila 1996., i bila je izuzetno teška, jer je podrazumijevala ojačavanje konstrukcije i postavljanje novog krova.
9. Imala je dvoja vrata… i prozor
Originalna Kaba je imala vrata za ulaz i vrata za izlaz. Tokom određenog vremenskog perioda, također je imala prozor.
Sadašnja Kaba ima samo jedna vrata.
8. Bila je višebojna
Vjeruje se da je tradicija bojenja Kabe u crno započela u vrijeme Abasida, koji su svoje kuće i ulice također bojili u crno. Prije toga, Kaba je bila prekrivena različitim bojama, uključujući zelenu, crvenu, čak i bijelu.
7. Ključevi su u rukama jedne porodice
U vrijeme Poslanika, a.s., svaki aspekt veze sa obredima Hadždža, bio je u rukama različitih podskupina iz plemena Kurejš. Naposlijetku, svi osim jednog su izgubili kontrolu nad određenim skrbništvom. Na dan osvajanja Mekke, Poslanik a.s., vratio je ključ Osmanu ibn Talhi, jedinom koji nije izgubio skrbništvo. Njegova porodica je čuvar ključa, već stoljećima. Poslanik, a.s., potvrdio je da će ovo biti njihova tradicija, do kraja vremena:
“Uzmi ga, O Bani Talha, do Sudnjeg dana, a on neće biti uzet od vas, osim od strane nepravednog tiranina.”
Ukoliko Halifa, Sultan ili Kralj, najjači ljudi u državi, žele ući u Kabu, dozvolu za ključ moraju tražiti od male Mekkanske porodice.
6. Bila je otvorena za sve
Sve donedavno, Kaba je bila otvarana dva puta sedmično, za sve koji žele ući unutra i klanjati. Međutim, zbog velikog rasta broja hodočasnika, Kaba se sada otvara samo dva puta godišnje, za uglednike i ekskluzivne goste.
5. Bilo je moguće plivati oko nje
Kaba je smještena u dnu doline, te su se zbog toga, u slučaju obilnih kiša, dešavale poplave. Ovo nije bila neuobičajena pojava i uzrokovala je veliki broj problema, prije nego je izgrađen sistem protiv poplava. Da li je to spriječilo muslimane da obavljaju tawaf? Naravno da ne, muslimani bi samo počeli plivati oko Kabe.
4. Iznutra sadrži plakete u spomen na vladare koji su je obnavljali
Godinama su se mnogi pitali kako izgleda unutrašnjost Kabe. Pozivanje iz druge ili treće ruke na one koji su ušli unutra i prepričavanje njihovih utisaka, nije bilo dovoljno zadovoljstvo. Jedna osoba koja je ušla unutra, kradom je upalila kameru i milioni su vidjeli drhtav video iz unutrašnjosti Kabe.
Unutrašnjost Kabe je sad pokrivena mramorom i zelenom tkaninom koja pokriva gornje zidove. Na zidovima su postavljene plakete sa imenima onih koji su vršili obnove Kabe.
3. Postoje dvije Kabe
U Džennetu postoji replika Kabe, koja je spomenuta u Kur’anu i od strane Poslanika a.s.
Muhammed, a.s., je, pričajući o ‘Isra wal Miraaju, rekao:
„Onda mi je pokazan Al-Bait-al-Ma’mur. Pitao sam Džibrila o tome, pa mi je rekao – Ovo je Al-Bait-ul-Ma’mur, gdje svaki dan 70 000 meleka obavlja molitve, i kada završe, više se ne vraćaju (svai dan novih 70 000 meleka dolazi).“
2. Crni kamen je slomljen
Da li ste se ikada pitali zašto je Crni kamen smješten u sivo kućište?
Većina se slaže da je Crni kamen najviše oštećen u srednjem vijeku, od strane ekstremne heretičke Ismailske grupe iz Bahraina, koja se nazivala Karmatians. Oni su smatraji da je hadždž praznovjerje, i da bi dokazali svoju tvrdnju, odlučili su da ubiju desetine hiljada hodočasnika i da bace njihova tijela u vrelo Zemzema.
Kao da ovaj čin izdaje nije bio dovoljan, pripadnici ove grupe su odnijeli Crni kamen na istok Arabije, a potom u Kufu u Iraku, sve dok ih Abasidski halifa nije prisilio da ga vrate na mjesto. Kada su ga vratili bio je u dijelovima, i jedini način da ih se čuva zajedno je da ostanu smješteni u sivom kućištu.
1. Kaba nije trebala biti u obliku kocke
Najpoznatija kocka na svijetu nije trebala biti kocka. Originalne dimenzije Kabe uključuju polukružnu površinu, poznatu kao Hijr Ismail.
Kada je Kaba renovirana, nekoliko godina prije nego što je Poslaniku a.s. došla Objava, Kurejšije koji su renovirali Kabu, dogovorili su se da koriste samo novac iz čistih izvora za finansiranje gradnje. To je značilo da novac od kockanja, pljačkanja, prostitucije, i td, neće biti korišten. Koliko su samo bili grešni pokazuje činjenica da u ovom bogatom trgovačkom gradu, nisu imali dovoljno neokaljanog novca da Kabu vrate u originalni oblik i veličinu.
Dogovorili su se da izgrade manju verziju Kabe i postave zid od blata koji bi indicirao prave dimenzije.

Historija Kabe nije samo zanimljiva priča iz prošlosti. Kaba je stvaran i prisutan simbol koji povezuje sve muslimane svijeta, bez obzira na to gdje se oni nalazili.

divithana.com

Related Articles

Back to top button