Islamske teme

10 zdravih zimskih navika dobrih za vašu djecu

Kako djeci sačuvati dobro zdravlje tokom zime? Neke navike morate promjeniti, neke nove morate možda da uvedete, ali na kraju ćete uspjeti da pegurate zimu bez virusa!

Kada postanete roditelji, zimski period vam više odjednom nije tako čaroban i dražestan kao nekad. Uglavnom su tu virusi, prehlade i grip koje baš i ne možemo smatrati “zimskim radostima”.

Nije sama hladnoća razlog tome, već činjenica da zimi djeca provode više vremena unutra i da nam se pojam komfora malo promjenio u odnosu na ono vrijeme kada smo mi bili deca. Uglavnom komfor podrazumjeva boravak u zatvorenoj toploj prostoriji, grickanje slatkiša i kolača kako bi užitak bio potpun, vožnju kolima od tačke do tačke B jer je napolju hladno, šetnju po tržnim centrima u kojima je toplo…

I na kraju, uprkos vašim pokušajima da zaštite djete od zime i virusa koji vrebaju u ovom periodu, ono se ipak razboli i vi muku mučite sa curenjem nosa, kašljem, temperaturom…

Pa, znate šta? Krajnje je vrijeme da usvojite neke zdrave zimske navike! Evo nekih!

Izađite napolje

To što je napolju hladno, ne znači da ne treba da prošetate sa svojim djetetom i da morate da sjedite kod kuće. Malo svježeg vazduha neće da škodi vašim mališanima i osim crvenog nosa neće im ništa biti. Zapravo, veća je šansa da im naškodi ustajao i suh kućni vazduh.

Danas je, na žalost, sve veći trend da se trenutci van kuće provode u šetnji po tržnim centrima jer je tamo toplo i djeca se navodno neće razboljeti i prehladiti. Istina je ipak malo drugačija. Uprkos ventilacionim sistemima, tamo ipak ima puno ljudi u zatvorenom prostoru, puno nosioca virusa, puno bakterija koje djete može ručicama da pokupi.

Na otvorenom i na hladnom vazduhu virusi i bakterije imaju manje šanse za preživljavanje.

Provjetravajte sobe

Ovo je možda najvažnija zimska navika koju morate steći, ukoliko do sada niste. Da, zimi je napolju hladno i otvaranje prozora radi provjetravanja dječije sobe možda djeluje kao suludo hlađenje prostorija u kojima boravite. Ipak, ako zaista želite da izbacite viruse i bakterije napolje, onda je provjetravanje nužna stavka koju ne smijete preskočiti.

Preporuka je da se to radi nekoliko puta tokom dana. Djeca će bolje spavati ukoliko im provjetrite sobu prije spavanja.

Vlaženje vazduha je važna zimska navika

U prostorijama koje se griju, vazduh je suh. Kao takav, on nije naročito pogodan za djetetove disajne organe i sluzokožu, a itekako je pogodan za brže i lakše kretanje virusa kroz vazduh.

Par trikova kako da povećate vlažnost vazduha?

Postavite šerpicu sa vodom na peć ili radijator ili spojite dobro i korisno i prosušite veš na njima. Ipak, ako primjetite kondenzaciju na prozorima– možda ste ipak malo preterali sa vlagom! Sušenje mokrog veša na ovaj način može da poveća vlažnost vazuduha i do 30%. Pretjerano vlažan vazduh takođe nije zdrava opcija, a pored toga može da dovede i do stvaranja buđi na zidovima.

Dajte djeci dovoljno tečnosti

Ukoliko je riječ o bebama koje se hrane dojenjem, one dobijaju dovoljnu količinu tečnosti. Međutim, oni malo stariji koji i znaju da traže vodu, često su preokupirani igrom i zaborave na to.

Voda je jako važna, ali ne samo ljeti. Hidriranost je bitna i za zimu jer voda čini dvije trećine našeg organizma, pa igra i važnu ulogu u samom zdravlju i jačanju imuniteta.

Ona pomaže sluzokoži da očuva svoju vlažnost i samim tim radi svoj odbrambeni posao kako treba i izoluje mirkoorganizme koji krenu u pohod na dječiji organziam.

Zamjenite slatkiše voćem

Sjećate se kad ste bili mali i kad su vam roditelji, na vaš zahtjev da jedete slatkiše, ponudili jabuku? Možda ste se zakleli da vi to vašoj djeci nećete raditi jer jabuka i slatkiš jednostavno nisu isto. A možda ste iznenada promjenili perspektivu i shvatili da su vaši roditelji ipak bili u pravu?

Bilo kako bilo, da bi vaše djete preguralo zimu bez virusa, zapušenog nosića, kašlja – smanjite slatkiše i dajte što više svježeg voća i povrća. Tako će ujedno unijeti i mnoštvo vitamina.

Supa na meniju svaki dan

Tužna je činjenica da sve manje djece danas jede “nešto na kašiku” i da uglavnom jedu neke brzo gotove obroke. A supa? Domaća pileća supa često bude izostavljena!

Međutim, ona nije samo nešto što predhodi glavnom jelu, već ima jako važnu ulogu u jačanju imuniteta. Naučite djecu da je zavole od malih nogu.

Porodični trenutci za porodično vežbanje

Vežbanjem ne jačate samo tijelo nego i imunitet i zdravlje u cjelini. Pa, evo prijedloga da usvojite jednu dobru zimsku naviku. Uvedite porodično vježbanje u svoj raspored!

Dakle, ako nema mjesta da se trči po kući, sigurno ćete naći za trčanje u mjestu, čučnjeve, istezanje, hodanje na prstima i slično. Možete da napravite i male tegove od plastičnih flaša.

Birajte društvo za vaše djete

Pri tom mislimo na djecu i odrasle koji su zdravi. Ukoliko je njihov drugar iz obdaništa, ulice, škole bolestan i ima grip, prehladu, kijavicu ili bilo šta iz sprektra tih zimskih sezonskih virusa, ograničite njihovo druženje. Virusne infekcije se jako brzo šire, posebno zimi kada smo u zatvorenim prostorijama. Dovoljno je malo kihanja i kašljanja i boravka u istoj prostoriji sa zaraženom osobom, da virusi kroz sićušne kapljice nađu put do vašeg mališana. Nemojte odmahnuti rukom i reći “Šta ima veze to je samo prehlada! Neka ih neka se druže!”. Ukoliko želite da vaše djete ostane zdravo, dobro birajte društvo. Neka bude zdravo!

Isto važi i obrnuto. Ukoliko je vaše djete bolesno, kašlje i ima očigledne znake prehlade i virusa, nemojte ga voditi kod druge djece i nemojte širiti infekciju.

Zimski san

Kvalitetan san važan je za djecu i zato je bitno da ustanovite tačan raspored spavanja. To znači da je najbolje da djeca uvijek ustaju i liježu u isto vreme. Zimi ranije pada mrak i sam organizam se usporava i uopšte nije loša ideja da djecu tokom tog perioda stavite ranije na spavanje.

Odmoran organizam spremniji je na borbu sa virusima i bakterijama od iscrpljenog.

Kao što vidite, ove zimske navike i nisu tako nove i nije ih teško usvojiti. I ne izbjegavajte hladnoću. Samo se dobro obucite i budite napolju. Uz malo truda, dobrih navika i malo sreće – vaša djeca će pregurati zimu bez uobičajenih virusa.

http://www.mojpedijatar.co.rs

 

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button