Islamske teme

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je sjajno najavio šta će se desiti u našem vremenu

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je savjetovao ashabe da rade šest stvari prije nego se pojave, što je, očito je, prepozntaljiva crta našeg vremena u kojem živimo.

On kaže: “Požurite s vašim dobrim djelima prije nego se pojavi šestero: vladavina glupaka, mnoštvo policije, kupovina vlasti, atentati, prekidanje rodbinskih odnosa i ushićenost uzimanja Kur’ana kao melodije, kada će preferirati one od vas koji milozvučno uče, pa makar oni među vama bili najmanje učeni i najmanje razumijevali vjeru!”

(El-Buhari u Et-Tarihu-l-kebiru, Ahmed, Et-Taberani, Ibn ebi-d-Dun’ja i Ebu ‘Ubejd – sahih)
U ovom autentičnom hadisu Vjerovjesnik, s.a.v.s., spomenuo je šest predznaka Kijametskog dana, koji su, moramo priznati, itekako prisutni u današnjem društvu na svim meridijanima.

Zar ne dominiraju glupaci u mnogim zemljama? Ako bi im mjerili koeficijent inteligencije, bili bismo zaprepašteni njihovom glupošću i zakržljalošću njihove inteligencije. Neki autori su smatrali da je bivši američki predsjednik Džordš Buš najmanje inteligentna osoba u posljednjih 300 godina, ako analiziramo ugledne, poznate i javne ličnosti, a vladao je jednom od najmoćnijih država svijeta. Nije, onda, čudno što je pokrenuo čitavu seriju ratova diljem svijeta, što najeklatantnije ilustrira njegovu zakržljalu inteligenciju, jer samo manje inteligentni misle da se ratom, ubijanjem i prosipanjem krvi može napraviti harmonija i mir u svijetu.

U brojnim monarhističkim državama, u što spadaju i brojne muslimanske zemlje, sin nasljeđuje oca i on postaje suveren dotične države, makar mu stepen inteligencije ne prelazi stepen koji posjeduje najobičniji debil i obična dvorska budala!

I upravo ovakvi i slični intelektualni patuljci izazivaju još manje inteligentne osobe da posežu za terorističkim napadima, kao nekom, po njihovom mišljenju, odbrambenom mehanizmu u zaštiti njihovih prava i sloboda.
U ovakvoj konstelaciji snaga inteligentna osoba biva minimizirana i neutralizirana i, vrlo često, inteligentne osobe su onemogućene da urade nešto značajnije i djelotvornije.

Mnoštvo policije se spominje i u ovom hadisu a to smo u prilici vidjeti svaku noć u njihovim raznim akcijama treniranja sile na građanima koji samo žele slobodu, mir i dostojanstvo.

Kupovina vlasti postala je svakodnevna pojava. Ko može postati danas predsjednik neke zemlje ili neki vlastodržac ako nema velika materijalna sredstva kojima kupuje vlast. Iz toga proizilazi dominiranje nad medijima, osnivanje raznih lobija koji rade na njegovom afrimiranju, raznih izbornih komisija, koje rade na lažiranju izbornih rezultata, a sve se to ne može odraditi bez strahovito jake materijalne strane. A demokratija u koju se zaklinju to može samo posmatrati, kao i mi sa strane!

Atentati i teroristički napadi postali su redovna pojava u posljednje vrijeme.

Njegovanje rodbinskih veza sve je više zapostavljeno, zahvaljujući suludoj trci za dunjalukom, prebrzom tempu života i zaokupljenošću materijalnim prestižom. Savremena sredstva komunikacija, kao što su mobilni telefoni, internet i facebook, sve više se koriste za komunikaciju među rodbinom, tako da su stvarni obilasci i zijareti poprilično izgubili na aktualnosti.

I na kraju, Allahov Poslanik, s.a.v.s., spominje one koji će Kur’an učiti lijepim glasovima, a vrlo malo će ga razmijevati i takve će preferirati nad onima koji znaju Kur’an i razumijevaju njegove propise. I, uistinu, ovo je danas sasvim uočljivo. Brzo ćete napuniti veliku sportsku salu, ukoliko se najave dobri učači Kur’ana i ilahija, ali će zato takva ista sala zjapiti prazna ako najavite čak i poznatog alima i eksperta iz neke islamske oblasti. Nekada je to bilo obrnuto! Ovo i jeste, zato, jedan od predznaka Kijametskog dana: preferiranje melodije i formalizma nad islamskom praksom i suštinom islamskog učenja!

Autor:Dr. Šefik Kurdić

Related Articles

Back to top button