Vijesti

AMIRA SE 15 GODINA BRINE O BRATU: MOJ ĆAZIM JE DAR OD ALLAHA

Priča Amire Patković Rafuna iz Orahovice kod Zenice jedna je od onih isprepletenih emocijama.

Njena priča je priča o sestrinskoj ljubavi i hizmetu prema bratu Ćazimu koji je rođen sa Down sindromom. Životno iskušenje Amiru je ojačalo, te ona na hizmet svome bratu gleda sa jednom privilegijom od dragog Allaha.

Njihova majka prije svoje smrti ostavila je vasijjet, odnosno oporuku da se o Ćazimu pobrine.

Ja sam ozbiljno shvatila majčinu brigu i obećala da dok sam żiva svome bratu ću biti na hizmetu. I tako je bilo. Na dan dženaze povela sam ga iz kuće za ruku u svoj dom i evo punih petnaest godina. Nijednog trenutka nisam imala dilemu. To je dar od Allaha i ja sam potpuno s tim zadovoljna. Ljubav između mene i brata je zaista nešto što me ispunjava – govori Amira.
Ćazim je rastao u porodici kojoj su vjerske obaveze bile na prvom mjestu, iako rođen sa smetnjama, on je duboko usvojio te vrijednosti. Od majke je naučio, jer oca nije dobro zapamtio, abdest na česmi i slušanje ezana, što on svakodnevno čini i sve opominje da je vrijeme namaza.


Ćazim nije u mogućnosti ići samostalno u džamiju, međutim, Amira govori da namaze obavlja u svojoj sobi što ga posebno čini sretnim.

Ponekad klanja više, a ponekad samo jedan rekat. Ako je neko pored njega, onda klanja cijeli namaz posmatrajući osobu do sebe. Što se tiče posta, on to radi na svoj način, što bi se kod nas reklo, posti s našivanjem, jer odbija hranu, ali ponekad popije vode. Kada dođe vrijeme iftaru, obraduje se i to se na njemu može vidjeti.
Amira govori i kako je upravo emanet preuzet od majke pred dragim Allahom nešto što je stalno napominje na brigu o njemu.

Svjesna sam da valja pred dragog Allaha doći, a ljubav prema bratu mi je podsticaj da u tome uživam i sve s radošću s njim dijelim.
(Hanuma.ba)

Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button